Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ορεινή περιπλάνηση στα Πιέρια Όρη μέσω Βελβεντού

Ο Βελβεντός (ή Βελβεντό) γνωστός για τα καταπληκτικά του φρούτα, τις μαρμελάδες, το απέραντο πράσινο αλλά και για τα ιστορικά, πολιτιστικά - παραδοσιακά και άλλα στοιχεία, αποτελεί τη βάση για ορεινές περιπλανήσεις στα όμορφα Πιέρια Όρη.

DSCN5780

Μια τέτοια πρόσφατη ορεινή περιπλάνηση ξεκινά στις 8 το πρωί από το Μετόχι του Βελβεντού προς το Καταφύγιο, το χωριό από το οποίο καταγόταν ο Αλέξης Ζορμπάς, ο γνωστός πρωταγωνιστής του Καζαντζάκη στο ομότιτλο βιβλίο.

Το μονοπάτι, κομμάτι του διεθνούς μονοπατιού Ε4, ανεβαίνει αρκετά ήπια στο μεγαλύτερο μέρος του, μέσα σε καταπληκτικό δάσος στο οποίο στην αρχή κυριαρχούν οι κρανιές, τα θραψιά, τα πουρνάρια και οι βελανιδιές και στη συνέχεια τα πεύκα.

DSCN5682

Ο ήλιος σπανίως κάνει την εμφάνισή του γιατί ανεβαίνεις απ' τη βορειοδυτική πλευρά του βουνού, έχοντας αριστερά σου χαμηλά το Βελβεντό, τη λίμνη Πολυφύτου με τη μεγάλη γέφυρα

DSCN5686 

και φυσικά το εντυπωσιακό λόγω του απόκρημνού του εδάφους φαράγγι του Σκεπασμένου. Η θέα όσο ανεβαίνεις γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή,

DSCN5698 

αν και η ελαφριά ομίχλη σε συνδυασμό με το νέφος από Κοζάνη μεριά εμποδίζουν την καλή φωτογράφιση. Το συνεχές βουητό του νερού που κατεβαίνει στο φαράγγι και κατευθύνεται προς τον "παράδεισο", τον κάμπο δηλαδή του Βελβεντού σε συνοδεύει... Είναι απορίας άξιο πώς με τόσο ξερό καλοκαίρι και φθινόπωρο, το βουνό κατεβάζει τόσο πολύ νερό. Το πανέμορφο, πυκνό δάσος φαίνεται, κάνει καλά τη δουλειά του. Ε, πώς να μη γίνουν νόστιμα και μοναδικά τα φρούτα του Βελβεντού όταν τα χωράφια του κάμπου ποτίζονται με τέτοια νερά! Η μέρα είναι καταπληκτική, τίποτα άλλο δε σπάει τη σιωπή του δάσους και η διμελής αυτή τη φορά ομάδα ανεβαίνει.

DSCN5697

Πραγματικά η διαδρομή είναι απολαυστική μέχρι τη γέφυρα στα "καγκέλια". Εκεί μια μικρή στάση αξίζει, υπάρχει πηγή πριν τη γέφυρα δεξιά που σε δροσίζει και με νέα διάθεση συνεχίζεις.

DSCN5712

DSCN5719 

Το μονοπάτι τώρα γίνεται πολύ ανηφορικό, έχεις περάσει στην προσήλια πλευρά του, ανέβηκε και ο ήλιος, ο ιδρώτας αρχίζει να κυλάει ενώ πριν σχεδόν κρύωνες, αλλά σε 45 λεπτά περίπου θα σε οδηγήσει στο Καταφύγιο. Οι πευκόφυτες κορυφές των Πιερίων φαίνονται καλά, κάπου εκεί πάνω υπάρχουν καταφύγια ορειβατικών συλλόγων και εμείς συνεχίζουμε προς το χωριό του Ζορμπά.

DSCN5724

DSCN5725 

Οι ενημερωτικές πινακίδες που υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή σε κατατοπίζουν πολύ συχνά για το υπόλοιπο της διαδρομής (χρόνους, αποστάσεις κ.λπ.) και σε λίγο αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα σπίτια του Καταφυγίου.

DSCN5728 

Περπατώντας τώρα μέσα στο χωριό σου προκαλεί εντύπωση το ανακαινισμένο παλιό σχολείο αλλά και το γεγονός ότι όλα τα σπίτια είναι σχετικά καινούρια – γιατί άραγε; Πού είναι τα πετρόκτιστα;

DSCN5729

DSCN5735 

Μιλώντας με ντόπιους, μάθαμε ότι το χωριό είχε καεί ολοσχερώς στην κατοχή λόγω της αντιστασιακής δράσης των Καταφυγιωτών και όταν άρχισαν οι κάτοικοι να ξανακτίζουν το χωριό τους το φτιάξαν με "νέες" τεχνολογίες και πρακτικές. Όμως το κρατούν ζωντανό... Το σπίτι του Ζορμπά είναι δυστυχώς κλειστό και δεν μπορέσαμε να το επισκεφθούμε και να δούμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταγωγή του. Θέλουν να το κάνουν μουσείο και ξέμεινε από χρηματοδότηση... Το ύψωμα του Αηλιά προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Πολυφύτου. Φυσικό είναι, αφού απ' τα 500 ανέβηκες στα 1500 μέτρα περίπου.

DSCN5738 

Το Καταφύγιο αποτελεί τη βάση και για άλλες διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων, στόχος για την επόμενη ανάβαση...

Ξεκούραση στη δροσιά των πεύκων του Αηλιά όπου βρήκαμε γνωστούς που διανυκτέρευσαν εκεί, ελαφρύ κολατσιό όπως πάντα

DSCN5740

DSCN5742 

και η επιστροφή για κάτω ξεκινά. Μας περιμένει το καταπληκτικά διαμορφωμένο κομμάτι του φαραγγιού με το όμορφο πέτρινο μονοπάτι δίπλα στο Βελβεντό, τα νερά που κατεβαίνουν στο μεγάλο αυλάκι και οι καταρράκτες που το βουητό τους μας συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

DSCN5754

DSCN5756

DSCN5761

DSCN5767 

Έτσι κλείνει μια ακόμη ορεινή περιπλάνηση με αυτές τις τελευταίες καταπληκτικές εικόνες από το φαράγγι του Βελβεντού. Αν δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμη, σπεύσατε...

Θοδωρής

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
29.01.2014

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Την φοβόμουν λίγο αυτή τη μέρα, αλλά τελικά βρήκα τρόπο να την περάσω όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Πώς; Γιόρτασα την προηγούμενη μέρα! Όταν ακόμα ήμουν 29! Κι έτσι ανήμερα των γενεθλίων δε συνέβη κάτι, όλα καλά!

Θα ήθελα λοιπόν, λόγω αυτής της κρίσιμης ηλικιακής φάσης, να αφιερώσω στις συνομήλικες τριαντάρες κάποια αποφθέγματα διάσημων ανδρών και γυναικών.

Περισσότερα...
02.03.2013
Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη

Επιτέλους Σάββατο! Έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για βόλτες με φίλους και φυσικά για κουζινοπειραματισμούς!

Περισσότερα...
10.12.2013
Μικρά Αγγλία

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την ταινία "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη. 

Περισσότερα...
04.01.2013
Cocktails and Dreams

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, αλλά ένα cocktail είναι πάντα μια ωραία επιλογή..

Περισσότερα...
17.05.2014

Simple Minds - Dancing Barefoot

Simple Minds - Dancing Barefoot

Ώρα να χορέψουμε ξυπόλητοι!

Περισσότερα...
01.01.2013
Ο Άγιος Βασίλης έφτασε

Από ό,τι φαίνεται ο Άγιος Βασίλης έλαβε το γράμμα μας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας!

Περισσότερα...
17.01.2013

Mi Ultimo Tango En Atenas

Mi Ultimo Tango En Atenas

Ο Daniel Armando, ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Apurimac, συνέθεσε ένα μοντέρνο tango του οποίου οι στίχοι είναι ισπανικοί, όμως όλες οι λέξεις είναι ελληνικές!

Περισσότερα...
20.10.2013

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Μπορεί η σημερινή Κυριακή να είναι η τελευταία μέρα για το Open House Thessaloniki, όμως οι πολίτες της συμπρωτεύουσας έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους μέσω του φθινοπωρινού κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων σε ναούς και μνημεία που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
02.11.2015

Mια μικρή όαση μέσα στη μαμαδίστικη ρουτίνα

Mια μικρή όαση μέσα στη μαμαδίστικη ρουτίνα

Εβδομάδα Θηλασμού αυτή που διανύουμε και χθες γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα με τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής έγιναν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Και γεγονός είναι ότι οι εκδηλώσεις αυτές στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, είναι πραγματικές γιορτές και γνωρίζουν μεγάλη απήχηση.

Όμως στις μικρότερες πόλεις, στην επαρχία, μερικά πράγματα είναι ακόμα ταμπού. Άκου εκεί να βγεις να θηλάσεις δημόσια!!! Πού ακούστηκε! Και πώς να βγάλεις το μωρό έξω στο κρύο! Λες και δεν υπάρχουν κατάλληλα ρούχα για να ντύσεις ένα μωρό! Άσε που συνήθως τα κουκουλώνουμε σαν κρεμμύδια. Αλλά ας μην ξεφεύγω από το θέμα...

Περισσότερα...
06.01.2013
Διπλός ελληνικός και εφημερίδα

Αγαπημένη Κυριακάτικη συνήθεια: Ένας περιποιημένος διπλός ελληνικός και μια εφημερίδα.. 

Περισσότερα...
29.04.2013
Lana Del Rey - Young and Beautiful

Ας ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με την ιδιαίτερη φωνή της Lana Del Rey.

Περισσότερα...
09.11.2012
Μια χούφτα!

Η φωτογραφία είναι πρόσφατη και μου άρεσε πολύ! Ένα νεογέννητο ορτυκάκι! Τόσο μικρό!

08.02.2013
Λεπτομέρειες στο γάμο σας που κάνουν τη διαφορά

Και ο γάμος θέλει χιούμορ και προσοχή στη λεπτομέρεια ακόμα και όταν ο χρόνος ή ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος.

Περισσότερα...
13.04.2013
Χειροποίητες κατασκευές

Κυριακή μεσημεράκι σε καλούν για τσιπουράκι.. Όχι δε λες, αφού το θες.. Παίρνεις το κατιτίς σου και ξεκινάς.. Και εκεί που νομίζεις ότι θα φας, θα πιεις, θα πεις... και θα γυρίσεις σπίτι μ' άδεια χέρια και ίσως με βαρύ απ' το ποτό κεφάλι... Γυρνάς με τι;

Περισσότερα...
08.10.2012

Τυρόψωμο: Ευθύς αμέσως στην κουζίνα... για κολατσιό!

Τυρόψωμο: Ευθύς αμέσως στην κουζίνα... για κολατσιό!

Σπιτικά τυρόψωμα εύκολα, γρήγορα και νόστιμα, τραγανά απέξω, αφράτα από μέσα.

Περισσότερα...
10.04.2014

Σταφιδόψωμα

Σταφιδόψωμα

Η φίλη Μπέσσυ ξαναχτυπά για άλλη μια φορά με λαχταριστά σταφιδόψωμα. Ό,τι φτιάχνεται με ζύμη μας αρέσει πολύ, οπότε ευκαιρία για νέα κουζινομαγειρέματα!

Περισσότερα...
18.10.2014

Η βάπτιση του Φίλιππου

Η βάπτιση του Φίλιππου

Σας είπαμε ξανά ότι αυτό ήταν το καλοκαίρι των βαπτίσεων για την παρέα του maresei. Όχι μόνο γιατί γίναμε μάρτυρες σε αρκέτες βαπτίσεις, αλλά και γιατί σε τρεις από αυτές είχαμε ενεργό ρόλο και συμμετοχή, είτε ως γονείς είτε ως νονοί είτε ως βοηθοί των πνευματικών γονέων. Και στις τρεις πάντως περιπτώσεις βάλαμε τα χεράκια μας για τη δημιουργία του "βαπτιστικού πακέτου".

Έχουμε ήδη μοιραστεί μαζί σας τη βάπτιση του Αχιλλέα και σήμερα σειρά έχει αυτή του Φίλιππου που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου. Αλλάς ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή..

Περισσότερα...
21.03.2013
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Μέρες τώρα έρχονται στο μυαλό μου κάθε τόσο δυο τρεις στίχοι από ένα ποίημα που αγαπώ πολύ. Και όλο έλεγα ότι θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να το ξαναδιαβάσω και όλο το αμελούσα. Σήμερα, όμως, βλέποντας απ' το πρωί ότι η Ποίηση τιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο, μια που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, δεν μπόρεσα να το αναβάλω άλλο. Διάβασα τη "Μαρίνα των Βράχων" ξανά και αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Περισσότερα...
24.04.2013
Το γραφείο...στο σπίτι

Ο χώρος του γραφείου στο σπίτι είναι μία από τις αγαπημένες μας γωνιές. Μπορεί να έχουμε ένα ολόκληρο δωμάτιο για τη στέγαση του γραφείου και της βιβλιοθήκης, πράγμα σπάνιο ειδικά όταν στο σπίτι κατοικεί ολόκληρη οικογένεια ή να ενσωματώνουμε το γραφείο σε ένα από τα άλλα δωμάτια του σπιτιού και ιδιαίτερα στο σαλόνι.

Περισσότερα...
06.05.2016

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ιαματικά προϊόντα της Saman Relax Center

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ιαματικά προϊόντα της Saman Relax Center

Καλησπέρα σας! Χρόνια πολλά και καλά και Χριστός Ανέστη!

Επανερχόμαστε στη διαδικτυακή μας παρέα μετά από ένα διάλεμμα αρκετών ημερών που μας χάρισε ξεκούραση, χαλάρωση, λίγο παραπάνω ύπνο, καθαρό αέρα, θέα στη θάλασσα, ήχους τζιτζικιών και κελαηδίσματα πουλιών. Ομολογώ ότι ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν οικογενειακώς. Οι μεγάλοι για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, ο Φίλιππος για να εκτονώσει όλη του την ενέργεια παίζοντας με τις ώρες στην αυλή και η μπέμπα για να έχει πάντα μια διαθέσιμη αγκαλιά να απαλύνει το κλάμα της.

Περισσότερα...
10.06.2016

Ο Λάκμος (Περιστέρι) με τις πανέμορφες κορυφές και τη μοναδική Βερλίγκα

Ο Λάκμος (Περιστέρι) με τις πανέμορφες κορυφές και τη μοναδική Βερλίγκα

Έβλεπα φωτογραφίες, άκουγα σχετικά από φίλους και δεν πίστευα ότι θα είναι έτσι. "Ανέβα στο Λάκμο και στη Βερλίγκα αρχές Ιούνη και θα δεις...". (Είχαμε ανέβει και το φθινόπωρο αλλά γι αυτή την ανάβαση δεν πρόλαβα να σας μιλήσω). Έτσι δοθείσης ευκαιρίας η τετραμελής ομάδα μας μετά από κάμποσο καιρό νάτη, ανεβαίνει στις βουνοκορφές και πάλι.

Περισσότερα...
20.11.2012

All the invisible children

All the invisible children

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταινία All the invisible children. Επτά διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή επτά διαφορετικών παιδιών από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Περισσότερα...
08.03.2014
Δίχτυ προστασίας

Μια πολύ ωραία ιδέα για έξτρα προστασία στη σκάλα του παιδικού δωματίου... Αν έχετε σκάλα στο παιδικό δωμάτιο ή στο σπίτι γενικά... ή αν έχετε σκοπό να φτιάξετε μια σκάλα στο σπίτι σας.

Περισσότερα...
24.11.2014

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (Μέρος 1ο)

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (Μέρος 1ο)

Δειλά δειλά, μετά τα τζιντζερομπισκότα, ξεκίνησα τις πρώτες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες για φέτος. Ίσως είναι λίγο νωρίς αλλά ήθελα να δω τι διαφορετικό μπορώ να κάνω, να ετοιμάσω καρτούλες και μικρά διακοσμητικά στο πνεύμα των γιορτών αξιοποιώντας κορδέλες, χριστουγεννιάτικα στοιχεία και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.

Περισσότερα...