Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Τροφή για σκέψη: Με τα μάτια ενός παιδιού

Παραλία Θεσσαλονίκης, καλοκαιράκι 2016.

Όλοι κάνουν βόλτες. ποδήλατα παντού, γονείς, παιδιά, σκυλάκια, ηλικιωμένοι, άλλοι χαρούμενοι, άλλοι σκεπτικοί.

Και εμείς εκεί μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι και τον γιο μου (ούτε καν 2 χρονών) που χαίρεται με το κάθε τι... Mε το αεροπλάνο, τον ήχο από τις μηχανές, τις πεταλούδες... Χαιρετάει τους πάντες, όμως έχει τρελή αδυναμία στα παιδάκια. Αφού λοιπόν έχουμε χαιρετήσει όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων κατοικιδίων και αδέσποτων, εμφανίζεται μπροστά μας ένα αγοράκι (περίπου 13-14 χρονών) που είχε στο αναπηρικό καροτσάκι την αδερφούλα του (περίπου 9-10 χρονών) κάνοντας και εκείνοι βόλτες.

Ο Γιώργος, ο γιος μου, κοιτάει το κοριτσάκι με ένα μεγάλο χαμόγελο και αρχικά δεν μίλησε. Σκύβω στο ύψος του και του λέω ευγενικά «χαιρέτα αγάπη μου το παιδάκι». Έτσι και έγινε. Άρχισε να χαιρετάει με την ψυχή του, να στέλνει φιλάκια στο κοριτσάκι και τον αδερφό της. Τα ματάκια και των δυο παιδιών έλαμψαν! Το αγοράκι βοηθούσε το κοριτσάκι να χαιρετήσει και πραγματικά εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα τόσο όμορφα και γλυκά.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε με ένα μπαλόνι που μας δόθηκε από μία εταιρεία που έκανε προώθηση κάποιου προϊόντος. Αφού ο Γιώργος «κουράστηκε» όπως είπε να κρατάει το μπαλόνι ήθελε να το πετάξει. «Μα γιατί να το πετάξεις και να μην το δώσεις σε ένα άλλο παιδάκι να το χαρεί και εκείνο;». Κρίμα, σκέφτηκα να το πετάξουμε. Και να πάλι μπροστά μας τα αδερφάκια.. «Γιώργο, κοίτα πού μπορείς να δώσεις το μπαλόνι σου!». Ο Γιώργος ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Πηγαίνει δίπλα στο κοριτσάκι και του λέει «ολίστε» δίνοντας το μπαλόνι. Το αγοράκι λέει στην αδερφούλα του. «Τι λέμε όταν παίρνουμε κάτι;». Το κοριτσάκι φάνηκε τοοοοόσο χαρούμενο και μας έδειξε με τον δικό της μοναδικό τρόπο ότι μας ευχαρίστησε.

Γιώργο με έκανες περήφανη ως μανούλα... Πόσο μα πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχωρίζουμε. Να βλέπουμε και εμείς με τα μάτια ενός παιδιού που μπορεί μεν να καταλαβαίνει και εκείνο το διαφορετικό όμως δεν διαχωρίζει. Το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις απλόχερα ένα χαμόγελο. Τι σου κοστίζει άλλωστε;

Θεωρώ ότι όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς/μεγάλους που θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας αφενός να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και αφετέρου να κατανοήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, όμορφοι και ξεχωριστοί... Άκουσα κάποτε μία γιαγιά που «αγχώθηκε» και ένιωσε «άσχημα» όταν η εγγονή της (τεσσάρων χρόνων) την ώρα που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο είδε κάποιον κύριο χωρίς το ένα του πόδι και η μικρή αθώα αλλά και δυνατά ρώτησε τη γιαγιά της «γιατί ο κύριος έχει μόνο ένα πόδι;». Η γιαγιά αντί να απαντήσει, προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση.

Ίσως είναι καλύτερα όμως σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις των μικρών παιδιών να απαντάμε και όχι να το αποφεύγουμε. Καταρχάς γιατί πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στο παιδί, ιδίως δε όταν έχει ακούσει την ερώτηση και ο «ενδιαφερόμενος». Απαντήστε για παράδειγμα λέγοντας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε εξίσου ξεχωριστοί και όμορφοι. Έτσι δε θα αισθανθεί «άσχημα» ούτε και ο άλλος άνθρωπος για τον οποίο έγινε η ερώτηση. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής!

Κοιτάξτε με τα μάτια των παιδιών. Βλέπουν απλά, αθώα και με αγάπη. Και δώστε χαμόγελα. Δεν κοστίζουν τίποτα!

Δείτε και το βίντεο παραπάνω. Είναι πολιό αλλά είναι πολύ καλό!

Γράφει η Ντίνα.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
02.10.2013

Μέλισσες - Έλεγες

Μέλισσες - Έλεγες

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τη μέρα μας μελωδικά με ένα μουσικό κομμάτι που μας συντρόφευσε πολλές βραδιές μέσα στο καλοκαίρι.

Περισσότερα...
20.01.2013
Ένα γεμάτο σαββατοκύριακο

Το δικό μας σαββατοκύριακο είχε λίγο από όλα. Μαγείρεμα, φίλοι στο σπίτι, μια σύντομη βόλτα στην αγορά, μια μικρή εκδρομή... Το μόνο κακό είναι ότι πέρασε γρήγορα!

Περισσότερα...
23.09.2012

Τα ΒορΟινά

Τα ΒορΟινά

Θεσσαλονίκη 22.09.12 Λιμάνι

Οι 36 οινοπαραγωγοί - μέλη της "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" διοργάνωσαν "Τα ΒορΟινά", μια εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων από τα κτήματά τους και είπαμε να πάμε μια βόλτα.

Περισσότερα...
11.06.2015

Μια μικρή ιστορία για τον εθισμό

Μια μικρή ιστορία για τον εθισμό

Μια ταινία μικρού μήκους για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Περισσότερα...
21.06.2016

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Είχα ζουμερά και μυρωδάτα λεμόνια στο ψυγείο. Τα λεμόνια του γείτονα! Και γινόταν ολοένα και περισσότερα. Και μύριζε όλο το ψυγείο τόσο όμορφα!

Κάτι έπρεπε να φτιάξω, κάτι λεμονάτο και ευωδιαστό. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω συνταγές για λεμονόπιτες. Lemon pies!

Περισσότερα...
30.01.2014

Ένα φυσικό παγοδρόμιο στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας

Ένα φυσικό παγοδρόμιο στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας

Φεύγοντας από Γρεβενά και ταξιδεύοντας προς Τρίκαλα συναντάς ένα εκπληκτικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχεί ο ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. 

Περισσότερα...
03.01.2013
Σαλάτα με iceberg, ρόκα, καρότο και ψαροκροκέτες

Μετά τις τεράστιες ποσότητες φαγητού όλες αυτές τις γιορτινές μέρες, νιώθουμε την ανάγκη να φάμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Μια καλή επιλογή είναι μια σαλάτα για μεσημεριανό ή και βραδινό φαγητό.

Περισσότερα...
26.06.2013
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους σήμερα, 26 Ιουνίου. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της καθημερινότητας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιδιαίτερα στους κύκλους των νέων, είναι ο φόβος και ο τρόμος των γονιών.. Και σίγουρα η ανάγκη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι άκρως επιβεβλημένη.

Περισσότερα...
23.09.2014

Race for the cure 2014

Race for the cure 2014

Μια δράση που αξίζει τη στήριξή μας! Όσοι βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προλαβαίνετε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και αύριο. Το ραντεβού έχει δοθεί για αυτή την Κυριακή 28/09 στο Ζάππειο στις 10.00 π.μ. και είναι για καλό σκοπό!

Περισσότερα...
08.04.2013

Κίτρινο με φυστικί και πάλι!

Κίτρινο με φυστικί και πάλι!

Να τα πάλι τα δύο χρώματα που σας έλεγα πριν λίγες μέρες.. εμφανίστηκαν μπροστά μου έτσι ξαφνικά στο Pinterest και φυσικά τράβηξαν την προσοχή μου.

Περισσότερα...
02.06.2013
Florence + The Machine - Shake It Out

Ξεκινάμε μουσικά την Κυριακή μας με την Florence Welch και την παρέα της να μας παρακινούν να "ταρακουνηθούμε"..

Περισσότερα...
18.10.2013
Open House Thessaloniki 2013: Βάλτε το στο πρόγραμμα!

Πάρτε μια γεύση από το Open House Thessaloniki 2012 για να δείτε τι περιμένει τους επισκέπτες.

Περισσότερα...
27.02.2013
Ονειρέψου για πάντα αλλά ζήσε το σήμερα

Και αυτό είναι τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας.

Βέβαια μπορεί κανείς να ζει χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, χωρίς αγωνία για το αύριο και για όσα πρόκειται να έρθουν; Προφανώς και όχι!

Περισσότερα...
25.08.2016

Η Γέφυρα των Μυστικών

Η Γέφυρα των Μυστικών

Φέτος στις διακοπές μπορεί να διάβασα μόνο τρία βιβλία αλλά πέτυχα διάνα στις επιλογές μου! Τρία βιβλία... ένα κι ένα!

Ομολογώ πως γενικά τρία βιβλία για μένα είναι λίγα, πολύ λίγα! Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, με τον Φίλιππο και την μπέμπα να κοιμούνται ελάιχστα μέσα στη μέρα, η εξοικονόμηση έστω και δέκα λεπτών δικών ΜΟΥ πριν παραδοθώ στην αγκαλιά του Μορφέα, ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση!

Περισσότερα...
26.11.2012
Open House Thessaloniki

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Βόλτα στην Άνω Πόλη με αφορμή το Open House Thessaloniki. Να 'ταν κι άλλο...

Λίγο που ξυπνήσαμε αργά, λίγο το γερό πρωινό και μερικές μικρές υποχρεώσεις που μας καθυστέρησαν, φύγαμε από το σπίτι γύρω στις 12:30 με προορισμό την Άνω Πόλη.

Περισσότερα...
16.09.2013

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή περιπλάνηση (Μέρος 4ο)

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή περιπλάνηση (Μέρος 4ο)

Το ταξίδι συνεχίζεται λοιπόν με προορισμό την πρωταγωνίστρια του τουρισμού, την εκπληκτική Σαντορίνη. Το προφέρεις και γεμίζει το στόμα σου. Όχι, το Θήρα δε μ'αρέσει.

Περισσότερα...
01.12.2012

Andy Williams - It's the most wonderful time of the year

Andy Williams - It's the most wonderful time of the year

H Χριστουγεννιάτικη μουσική που λέγαμε, έτσι για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα..

23.01.2014

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τις ζύμες, η έμπνευση και η όρεξη δε σταματά... Αυτή τη φορά επέλεξα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με μια σπιτική τάρτα.

Περισσότερα...
19.08.2013

Ella & Louis - Dream a Little Dream of Me

Ella & Louis - Dream a Little Dream of Me

Και μια και ξεκινήσαμε την ημέρα μας με όνειρα.. ας απολαύσουμε παρέα το αγαπημένο "Dream a lilltle dream of me".

Περισσότερα...
28.11.2012
Καθημερινές εμφανίσεις

Δύο καθημερινές εμφανίσεις που μας άρεσαν πολύ από το jenny.gr!

16.01.2015

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Αυτά τα ψωμάκια είναι τόσο αφράτα και τόσο λαχταριστά όσο φαίνονται! Είναι πεντανόστιμα και είναι ιδανικά για hot dog. Είναι εξαιρετική επιλογή για μια βραδιά με finger food. 

Περισσότερα...
30.03.2013
Street art - Graffiti

Κάθε φορά που περπατάω στο δρόμο είτε βρίσκομαι σε μια γνώριμη πόλη, είτε περιπλανιέμαι σε κάποια για πρώτη φορά, ένα από τα πράγματα που μου τραβάνε την προσοχή είναι η τέχνη του δρόμου. Εκτός όμως από από τους καλλιτέχνες του δρόμου, τους οποίους αγαπώ και πάντα με συντροφεύουν ευχάριστα στις βόλτες μου, παρατηρώ και τα δεκάδες γκράφιτι που ανάλογα με το τι αναπαριστούν και με το πού βρίσκονται μπορούν να αλλάζουν εντελώς την εικόνα των δρόμων, των κτιρίων ή και ολόκληρης της πόλης, άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά.

Περισσότερα...
07.02.2016

Dotan - Hungry

Dotan - Hungry

Ένα πολύ ευχάριστο μουσικό ξεκίνημα για τη σημερινή μέρα!

Περισσότερα...
31.10.2014

Γιώτα Νέγκα - Το δίκιο μου

Γιώτα Νέγκα - Το δίκιο μου

Ένα τραγούδι που ακούω συχνά τους τελευταίους μήνες και το απολαμβάνω... και με το δίκιο μου ;)

Περισσότερα...