Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο
Από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τις ζύμες, η έμπνευση και η όρεξη δε σταματά... Αυτή τη φορά επέλεξα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με μια σπιτική τάρτα.
Έτσι κατέφυγα στην παρασκευή της ζύμης και στην προετοιμασία της γέμισης με υλικά που αγαπώ και που αποφάσισα να συνδυάσω. Το αποτέλεσμα βγήκε ιδιαίτερα πετυχημένο! Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Τι χρειαζόμαστε;
Για τη ζύμη:
- 1 κρόκο αυγού
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη (αν δε μας απασχολούν τα λιπαρά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο)
- λίγο νερό (περίπου μισό φλιτζάνι)
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά, έτσι ώστε να βγει μια μαλακή ζύμη
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία περίπου ώρα
Για τη γέμιση:
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 φιλέτο κοτόπουλου, περίπου 300 γρ. κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά ψημένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
- μαϊδανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 3/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 3/4 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη (αν είναι πολύ αλμυρή, βάζουμε λιγότερη). Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος της κεφαλογραβιέρας με λίγη παρμεζάνα.
- 2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Επιπλέον, για μια ελαφριά κρέμα που θα βοηθήσει στην ομογενοποίηση των υλικών θα χρειαστούμε:
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο και το πράσο μέχρι να πάρουν χρώμα
- Προσθέτουμε το κρασί, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά να πάρουν μια βράση
- Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, το μαϊδανό και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι, το αλεύρι και το γάλα μέχρι να γίνει μια συμπαγής κρέμα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα στο μίγμα με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC (πάνω - κάτω)
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, με διάμετρο 26 εκατοστά. Αν είναι από αντικολλητικό υλικό, δε χρειάζεται βουτύρωμα. Απλώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη, προσπαθώντας να απλωθεί ομοιόμορφα (σε ύψος) και να καλύψει τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με ένα πηρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και απλώνουμε τη φρυγανιά.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμοφα πάνω στη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με λευκό κρασί και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο γεύμα.
Extra tip: Η παραπάνω γέμιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε σφολιάτα ή πίτα, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις ποσότητες των υλικών στο μέγεθος της πίτας που θέλουμε να φτιάξουμε.