Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οδοιπορικό στη Βάλια Κάλντα - Προς αναζήτηση της Gymnadenia frivaldii

Βάλια Κάλντα σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Είναι η Ζεστή Κοιλάδα του ομώνυμου Εθνικού Δρυμού, που περιλαμβάνεται πια στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Κάποτε έφτανε κανείς εκεί ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο από αρκετές εισόδους. Τώρα μετά τις βροχές του φθινοπώρου του 2012, η μόνη ανοιχτή είσοδος είναι από τον επαρχιακό δρόμο Γρεβενών - Περιβολίου. Λίγο πριν το Περιβόλι, αφήνεις την άσφαλτο και στρίβεις αριστερά στο χωματόδρομο, ο οποίος αποτελεί πια το μόνο τρόπο πρόσβασης στο "έμπα" της κοιλάδας με όχημα. Η πινακίδα που δείχνει ευθεία - μέχρι συντηρήσεως των άλλων εισόδων του Δρυμού - παραπλανά... Μπαίνοντας λοπόν στο χωματόδρομο, τα ίχνη πρόσφατης παρέμβασης για καθαρισμό του δρόμου είναι φανερά και μετά από μια πολύ ευχάριστη διαδρομή, διασχίζοντας το όμορφο δάσος και τα αλπικά λιβάδια, φτάνεις στην κύρια είσοδο. Η διαδρομή είναι ακόμη πιο άνετη αν το όχημα είναι 4x4. Σε διαφορετική περίπτωση, δες τον καιρό και μη το διακινδυνεύεις. Οι συχνές και απότομες αλλαγές του καιρού μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή βροχή και η λάσπη να "αφήσει" το αυτοκίνητο κολλημένο σε κάποιο σημείο. 

DSCN1506

DSCN1507

DSCN1508

Όλες οι άλλες είσοδοι προς το Δρυμό είναι αποκλεισμένες από όγκους πέτρας, βράχων, κορμούς δένδρων και από νερά που όταν βρέχει κατεβαίνουν ορμητικά φέρνοντας μαζί τους κι άλλα βράχια, οπότε ο μόνος τρόπος να τα προσπεράσεις είναι πεζός και με μεγάλη δόση αυτοσχεδιασμού και περιπέτειας... Πάρτε μια γεύση!

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ 2013 151

valiacalda 3 of 10

Να 'μαστε λοιπόν στην αρχή της κοιλάδας.

valiacalda 6 of 10

Ο δρόμος δεξιά πάει Αρκουδόρεμα και συνεχίζεις αν θέλεις στο δύσκολο μονοπάτι για δρακόλιμνες Φλέγκα.

valiacalda 2 of 10

Αριστερά το 4x4 μπορεί να κατέβει μέσα στην κοιλάδα, αλλά κι αυτό υποφέρει.

valiacalda 4 of 10

Μεγάλες πέτρες και νεροφαγιές δυσκολεύουν την κατάσταση γιατί όταν βρέχει ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι...

DSCN1555

Έτσι μετά από αρκετή "τραμπάλα" είσαι στην καρδιά της κοιλάδας. Το όμορφο δάσος που αποτελείται κυρίως από πεύκα, ρόμπολα και οξιές έχει κάτι παράξενο. Τα πεύκα και τα ρόμπολα είναι σε ψηλότερα σημεία απ' τις οξιές και συχνά δημιουργούν με τους κορμούς τους περίεργους σχηματισμούς, ίσως μοναδικό φαινόμενο.

valiacalda 7 of 10

valiacalda 8 of 10

Τα λιβάδια καταπράσινα και γεμάτα όμορφα αγριολούλουδα...

DSCN1539

DSCN1545

DSCN1546

DSCN1553

DSCN1557

Ανάλογα με την εποχή μπορεί ακόμα να υπάρχουν χιόνια σε κάποια σημεία, γεγονός που κάνει το τοπίο ακόμα πιο μαγευτικό. Όλες οι εποχές σε μια εικόνα.

valiacalda 1 of 10

DSCN1517

DSCN1520

DSCN1521

Μετά από κάποιο σημείο ο δρόμος πάλι διακλαδίζεται όπως και ψηλά στην είσοδο. Δεξιά πάει στο Αρκουδόρεμα και στο μονοπάτι για Δρακόλιμνες Φλέγκα, δηλαδή ανταμώνει με αυτό που ξεκινάει από ψηλά. Από δω κάναμε μια σύντομη επίσκεψη στο Αρκουδόρεμα μέχρι τους μικρούς καταρράκτες και τη φυσική πισίνα και επιστρέψαμε στη διακλάδωση. Αν κάναμε μπάνιο; Μπα, το αφήσαμε για αργότερα. Το κατακαλόκαιρο και δεν αντέχεις τόσο κρύο νερό, τώρα είναι για ακόμα πιο τολμηρούς. Επιπλέον τα νερά είναι πολλά και κυλάνε ορμητικά, ενώ οι βράχοι παραμονεύουν...

valiacalda 9 of 10

valiacalda 10 of 10

valiacalda 1 of 1

Αριστερά ο ...δρόμος οδηγούσε προς τα χωριά Κρανιά και Μηλιά, δηλαδή σε άλλες δύο εισόδους στη Ζεστή Κοιλάδα και ψηλά ευθεία φαίνονται οι κορυφές του Μαυροβουνίου, όπου κάπου εκεί είναι και οι δρακόλιμνες Φλέγκα.

DSCN1589

Τώρα για πολύ λίγο ακόμη και δύσκολα πάει το 4x4 και μετά συνεχίζει το 2x2, δηλαδή ποδαράτα...

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ 2013 068

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ 2013 071

Εδώ αντιλαμβάνεσαι απολύτως τις καταστροφές που προκάλεσαν οι προηγούμενες βροχές. Σε κάποια σημεία δυσκολεύεσαι να περάσεις ακόμη και με τα πόδια, χτίζεις γέφυρες με βράχια, με πεσμένους κορμούς, με ό,τι βρεις... αλλά το απολαμβάνεις... Δύσκολα θα αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές.

DSCN1583

DSCN1585

DSCN1587

DSCN1603

Και θα αναρωτιέστε πού πάμε...; Η από δεκαετίας και βάλε πληροφορία έλεγε ότι "προχωρώντας στο δρόμο προς Μηλιά - Κρανιά με το Μαυροβούνι ψηλά και δεξιά σου, κάπου απέναντι από το μετεωρολογικό σταθμό που συναντάς,

DSCN1604

περνάς μια γέφυρα" - που δεν υπάρχει πια - "περνάς το ποτάμι απέναντι και προχωράς κατά μήκος του αντίστροφα, λίγο πιο ψηλά μέσα στο δάσος κι έχεις τώρα αριστερά σου το Μαυροβούνι, μέχρι να φτάσεις περίπου κάτω απ' τις δρακόλιμνες Φλέγκα και υπολογιστικά απέναντι από το μετεωρολογικό σταθμό". Πληροφορίες όχι απόλυτα σαφείς αλλά το στοιχείο - κλειδί ήταν ότι εκεί βρίσκεται ο "θησαυρός". Ευτυχώς συναντήσαμε έναν παλιό δρόμο ο οποίος χρησιμοποιούνταν μάλλον από υλοτόμους και μας βοήθησε πάρα πολύ, ώστε να φτάσουμε περίπου στο σημείο που υπολογίζαμε να βρούμε αυτό που ψάχναμε... Εδώ λειτουργώντας μάλλον ενστικτωδώς, διασχίσαμε πάλι σε τρία σημεία τον κομμένο από τα ρέματα που κατεβαίνουν από το Μαυροβούνι δρόμο, με τον καιρό να μας "πιέζει".

DSCN1612

DSCN1613

DSCN1614

Άρχισαν οι πρώτες ψιχάλες και ψηλά στις κορυφές του Μαυροβουνίου κάτι αστραπόβροντα άλλο πράμα. Τα πανέμορφα λουλούδια που συναντάμε στα λιβαδάκια, μας προκαλούν να τα απαθανατίσουμε, οπότε δεν μπορείς να τα αφήσεις παραπονεμένα αλλά μας καθυστερούν και ο καιρός αγριεύει...

DSCN1564

DSCN1569

DSCN1573

DSCN1578

DSCN1608

DSCN1610

DSCN1622

DSCN1619

DSCN1627

Τελικά μέσα σε πραγματικό χαλασμό από μπουμπουνητά, ανάμεσα σε βροντές και αστραπές, ευτυχώς ακόμη δε βρέχει, ακούγεται η φωνή του φίλου που προπορεύεται......"Νάτη!!!! τη βρήκαμε!!!!", λες και βρήκε το θησαυρό... τι βρήκε; Την όμορφη και σπάνια ορχιδέα Gymnadenia frivaldii που κάποιοι ειδικοί επέμεναν ότι υπάρχει μόνο στο Βίτσι. Ε όχι παλικάρια, νάτη στη Ζεστή Κοιλάδα, καμαρωτή, όσο θα μπορούσε να 'ναι λόγω του ότι είναι μικροκαμωμένη, περίπου κάτω απ΄τις δρακόλιμνες Φλέγκα. Μέσα σε νερά που κατεβαίνουν από ψηλά μας "χαμογελά", φωτογραφία, φωτογραφία... "Έτσι ακριβώς φανταζόμουνα το μέρος" λέει ο φίλος που είναι ο ειδικός επί των ορχιδέων, "σε τέτοια σημεία φυτρώνει". Μεγάλη η χαρά μας, να περπατάς στο απέραντο δάσος στο περίπου και να βρίσκεις τον "κρυμμένο θησαυρό".

DSCN1617

 

DSCN1618

DSCN1620

Gymnadenia frivaldii 19

Οι κεραυνοί που πέφτουν ψηλά στις κορυφές, τα αστραποκαμένα δέντρα που βλέπουμε τριγύρω στα ψηλότερα σημεία και η βροχή που αρχίζει πάλι μας γυρίζουν στην πραγματικότητα. Κοιτάζοντας τον ουρανό λέμε "δεν τη γλιτώνουμε"... Μαυρίλα, χαμός...

DSCN1626

DSCN1635

Η βροχή δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι τα αστροπελέκια που όλο και πυκνώνουν και μόνη μας παρηγοριά είναι ότι εμείς είμαστε χαμηλά. Όμως πρέπει να φύγουμε από το επικίνδυνο σημείο όσο είναι καιρός. Μπορεί να γίνεις "σουβλάκι ξεροψημένο" στο άψε - σβήσε... Άσε που πιθανή απότομη καταιγίδα μπορεί να σε αποκλείσει για ώρες γιατί τα ποτάμια κατεβάζουν πολύ νερό, λάσπη, ξύλα από ψηλά και δεν μπορείς να τα διαβείς, εκτός κι αν... βουτήξεις ολόκληρος. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Μια χαλαρή βροχή μας συνόδευσε μέχρι το αυτοκίνητο. Τα ελαφρά αδιάβροχα έκαναν ακόμη μια φορά τη δουλειά τους. Τώρα στο αυτοκίνητο πια, με τη βροχή να δυναμώνει πάρα πολύ και να γεμίζει ο δρόμος ατέλειωτα βατραχάκια,

DSCN1505

ξεκινάμε για την επιστροφή απόλυτα ικανοποιημένοι από την "επιτυχία μας". Ιδιαίτερα δε ο "ειδικός" στις ορχιδέες που έχει πια τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το αρχείο του με μια νέα σειρά φωτογραφιών με την καινούργια καταγραφή...

Μπορεί ο καιρός που μας τα χάλασε και πάλι, όπως σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιπλανήσεις φέτος, να "σου το βγάζει λίγο απ' τη μύτη" που λένε, αλλά ας είναι... Για μια ακόμη φορά ήταν όμορφα. Η αλπική ομορφιά του φυσικού τοπίου στη Βάλια Κάλντα είναι αξεπέραστη, οι εικόνες πολλές σαν ζωγραφιές και το περπάτημα στη φύση είναι όπως πάντα αναζωογονητικό, πηγή ενέργειας, καλής διάθεσης, δεκάδων θετικών σκέψεων... Αυτά είναι που μένουν άλλωστε... και αυτό το μοναδικό συναίσθημα της επαφής με τη φύση!

ΥΓ. Διαβάστε και τις παλαιότερες εμπειρίες μας σε βουνά και σε λαγκάδια... και γιατί όχι... μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
01.08.2013

Το wallpaper του Αυγούστου μυρίζει θάλασσα και ξενοιασιά

Το wallpaper του Αυγούστου μυρίζει θάλασσα και ξενοιασιά

Επιτέλους Αύγουστος! Ο πιο καλοκαιρινός μήνας! Θάλασσα, παραλία, χαλάρωση, ξενοιασιά...

Περισσότερα...
10.05.2016

My reason to smile

My reason to smile

Καιρό είχα να πέσω πάνω σε μια εικόνα που θα με κάνει τόσο αυθόρμητα να χαμογελάσω. Προφανώς μου έφερε τα κατάλληλα άτομα στο νου, αυτά τα άτομα που με κάνουν να χομογελάω.

Περισσότερα...
16.11.2012
Έχει κρύο... ντυθείτε καλά!

Η πρόσφατη πτώση θερμοκρασίας στάθηκε η αφορμή για ανασκαφές στη ντουλάπα. Κασκόλ, χοντρά μπουφάν, μπότες, πουλόβερ, βγήκαν όλα στην επιφάνεια. Ντυνόμαστε χοντρά λοιπόν για να κυκλοφορούμε άνετα εντός και εκτός σπιτιού.

Περισσότερα...
03.06.2014
Tindersticks - Can we start again?

Τι λέτε για ένα μουσικό ταξίδι πίσω στον χρόνο με οδηγούς τους Tindersticks;

Περισσότερα...
07.10.2012
Καλημέρα γείτονα!

Όταν ξυπνάς το πρωί και μπορείς να βλέπεις έστω και ένα - δυο δέντρα και ένα μικρό κήπο έξω από το παράθυρο σου, όλα φαντάζουν πιο φωτεινά! Ακόμα και όταν ο κήπος είναι του γείτονα!

Περισσότερα...
09.06.2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Άμα το μικρόβιο του δρομέα τρυπώσει μέσα σου και νιώσει τον ρυθμό, την ένταση και τη χαρά του αγώνα, δύσκολα γλιτώνεις... Κι έτσι όπου αγώνας και χαρά κι εγώ εκεί!

Περισσότερα...
15.03.2014

The Lumineers - Stubborn Love

The Lumineers - Stubborn Love

Άλλο ένα αγαπημένο κομμάτι από τη folk-rock μπάντα "The Lumineers" το Denver του Colorando.

Περισσότερα...
28.03.2013
Στα χρώματα της καραμέλας

Ήρθε η άνοιξη.. Βγαίνει ο ήλιος.. Φοράμε ανοιξιάτικα.. Τρέχουμε στη θάλασσα.. Κρύβεται ο ήλιος.. Μένουμε στο σπίτι.. Αρνούμαστε να φορέσουμε χειμωνιάτικα..

Και τι να φορέσουμε;

Περισσότερα...
03.06.2013

Το πλεονέκτημα της ευτυχίας

Το πλεονέκτημα της ευτυχίας

Βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, στην πρώτη Δευτέρα του καλοκαιριού... Το μυαλό δουλεύει, σχεδόν κάνει υπερωρίες σκεφτόμενο τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, την ξενοιασιά του καλοκαιριού, εικόνες θαλασσινές και υπέροχες... Σε ένα τέτοιο σκηνικό η στενοχώρια, η γκρίνια, τα σκυθρωπά πρόσωπα, οι αρνητικές σκέψεις δεν έχουν θέση..

Περισσότερα...
29.01.2013

U2 - Beautiful Day

U2 - Beautiful Day

Για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ροκ διάθεση!

Περισσότερα...
23.09.2013

Βασιλική Μουρίκη - Diamonds

Βασιλική Μουρίκη - Diamonds

Μια γλυκιά διασκευή του αγαπημένου μας Diamonds της Rihanna από μια 17χρονη μουσικό, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό από την Πάτρα. Το όνομα αυτής Βασιλική Μουρίκη.

Περισσότερα...
17.04.2013
Today's tip

Σύμφωνα με τη Λήδα Καράμπελα στην ομιλία της στο TEDxThessaloniki, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε καλό είναι να αναζητούμε τρεις λόγους για τους οποίους νιώθουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι ζήσαμε μέσα στη μέρα μας. Τρεις λόγους πέρα από το ότι είμαστε καλά, ότι έχουμε υγεία κτλ κτλ...

Περισσότερα...
09.11.2012
Μια χούφτα!

Η φωτογραφία είναι πρόσφατη και μου άρεσε πολύ! Ένα νεογέννητο ορτυκάκι! Τόσο μικρό!

20.11.2013

Morcheeba - Gimme Your Love

Morcheeba - Gimme Your Love

Θα μας δώσετε την αγάπη σας;

Περισσότερα...
14.01.2013
Η ιδέα

Μια καλή ιδέα! Αυτό είναι το ζητούμενο, το επίκεντρο κάθε συζήτησης στις περισσότερες παρέες νέων ανθρώπων τα τελευταία 1-2 χρόνια. Όλοι ψάχνουμε μια πρωτότυπη ιδέα, μια ιδέα με προοπτική.

Περισσότερα...
15.09.2013

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Μετά τη Σύρο αναχωρούμε για την άλλη αρχόντισσα, την Πάρο.

Περισσότερα...
04.03.2014

Οι αλήθειες του Χόρχε Μπουκάι

Οι αλήθειες του Χόρχε Μπουκάι

1. Αυτό που είναι, είναι.

2. Εγώ είμαι αυτός που είμαι.

3. Εσύ... είσαι όπως είσαι.

Περισσότερα...
02.10.2015

Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Θέμα που καίει! Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Και τι να φορέσει η έγκυος που η κοιλιά όσο πάει και μεγαλώνει και δε θέλει να χαλάσει ούτε την κομψότητα ούτε το στιλ της;

Και από τη μία, ωραία τα φορέματα και τα στενά ρούχα που δείχνουν ότι η σιλουέτα σου δεν έχει χαλάσει αν εξαιρέσεις το πεπονοκαρπούζι που κατάπιες αλλά από την άλλη θες και κάτι που να μην κολλάει πάνω σου, να μη σε καταπιέζει αλλά να μη σε δείχνει και ετοιμόγενη από τον 5ο μήνα.

Περισσότερα...
08.02.2013
Λεπτομέρειες στο γάμο σας που κάνουν τη διαφορά

Και ο γάμος θέλει χιούμορ και προσοχή στη λεπτομέρεια ακόμα και όταν ο χρόνος ή ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος.

Περισσότερα...
26.04.2013

Iyeoka - Simply Falling

Iyeoka - Simply Falling

Η Iyeoka Okoawo ξεχωρίζει για την υπέροχη φωνή της και τις πολλαπλές ιδιότητες. Είναι Νιγηριανή - Αμερικανίδα, ποιήτρια, καλλιτέχνης, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια.. .Έχει υπάρξει και εκπαιδεύτρια στο TEDGlobal Fellow το 2010.

Περισσότερα...
21.04.2013

Imagine Dragons - Radioactive

Imagine Dragons - Radioactive

Πόσο μας αρέσει όταν φτάνουν στο inbox μας τόσο ωραία τραγούδια!

Περισσότερα...
01.06.2017

Θυσία - Οι δρόμοι της Καταιγίδας #1

Θυσία - Οι δρόμοι της Καταιγίδας #1

Η Θυσία είναι το το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που πραναγγέλλει η συγγραφέας Άννα Γαλανού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Μας μεταφέρει στη μεταβυζαντινή εποχή, όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν απέραντη και η Κρήτη υπό τον ζυγό των Ενετών. Μια μυθοπλασία που κινείται σε ιστορικό πλαίσιο, προσφέρει μοναδική ατμόσφαιρα εποχής και εξυμνεί από τη μια πλευρά τον έρωτα που μετατρέπεται σε απέραντη "θυσιαστική" αγάπη και από την άλλη περιγράφει την ατμόσφαιρα της χρονικής περιόδου 1550-1570 με περιγραφές που σε κρατούν σε υπερδιέγερση και αγωνία για την εξέλιξη των γεγονότων και της υπόθεσης. 

Περισσότερα...
14.01.2013

Χρυσές Σφαίρες 2013

Χρυσές Σφαίρες 2013

Τις τελευταίες μέρες ο κόσμος του κινηματογράφου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, μια και μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες..

Περισσότερα...
19.10.2012

Triggerfinger - I Follow Rivers

Triggerfinger - I Follow Rivers

Εξαιρετική διασκευή του τραγουδιού της Lykke Li από τους Triggerfinger.

Απολαύστε το..

Περισσότερα...