Η πίτσα της δίαιτας
Τώρα βέβαια θα πείτε ότι πίτσα και δίαιτα δε συνδυάζονται.. Αλλά αν έχεις βάλει στόχο να χτίσεις κορμί μέχρι το καλοκαίρι ή έστω να χάσεις τα δυο - τρία κιλά που σου άφησε πεσκέσι ο χειμώνας, και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις ένα μικρό συμβιβασμό στη γεύση και την απόλαυση, προκειμένου να μη στερηθείς την αγαπημένη σου πίτσα, τότε ναι, συνδυάζονται.
Να τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε αυτή την ελαφριά πίτσα:
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι ελάχιστο
- αλεύρι ολικής άλεσης, ξεκινήστε να βάζετε και θα δείτε πόσο θα πάρει..
Για το στρώμα των υλικών πάνω από τη ζύμη
- Σάλτσα ντομάτας, για τους τυχερούς φτιαχτή και για εμάς που είναι ακόμα πιο τυχεροί, η σάλτσα ντομάτας με κόκκινη πιπεριά της μαμάς Μάγδας είναι ό,τι πρέπει
- λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι
- κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (περίπου 6-7 φέτες για πολύ απλωμένη ζύμη)
- γαλοπούλα βραστή με χαμηλά λιπαρά (περίπου 6-7 φέτες για πολύ απλωμένη ζύμη)
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
- λίγες ελιές κομμένες σε ροδέλες
- πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
Διαδικασία
1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
4. Αφήνουμε για μισή ώρα τη ζύμη, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα
5. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί ή το λαδώνουμε και το αλευρώνουμε καλά.
6. Απλώνουμε τη ζύμη όσο χοντρή θέλουμε και από πάνω βάζουμε:
- Τη σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι και τη ρίγανη
- Τη γαλοπούλα
- Το κίτρινο τυρί
- Τις πιπεριές και τις ελιές
- Το τριμμένο τυρί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα περίπου στο κάτω μέρος του φούρνου, ελέγχοντας που και που το κάτω μέρος της ζύμης, για να εξασφαλίσουμε ότι ψήνεται ικανοποιητικά.
Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, κρεμμύδια ή ό,τι άλλο υλικό θέλουμε πριν βάλουμε την πίτσα στο φούρνο.
ΥΓ. Και μια που μιλάμε για ελαφριά σνακ, σκεφτείτε και το ελαιόψωμο σε μια διαφορετική υλοποίηση με αλεύρι ολικής άλεσης. Εμείς το δοκιμάσαμε και παραμένει πεντανόστιμο! Και για να μπαίνουμε που και που στο πνεύμα των ημερών, είναι και νηστίσιμο!