Οι καρδούλες είναι γλυκές από μόνες τους...
οπότε τι τη θέλουν τη ζάχαρη; Έτσι είπε η μαμά και έκανε πάλι μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη σε σχήμα καρδούλας αυτή τη φορά.. Και έτσι τα ονόμασε Καρδούλες για να έχουν και ταυτότητα.
Τώρα για τη συνταγή.. τι να πω... Προφανώς είναι το αποτέλεσμα ενός ακόμα πειραματισμού στην κουζίνα. Εξάλλου μετά από τόση εμπειρία στα γλυκά και τα τελευταία χρόνια στα άγλυκα εδέσματα, δεν είναι και τόσο δύσκολο να σκεφτείς τα υλικά που χρειάζονται για τις Καρδούλες.
Να λοιπόν τι χρησιμοποίησε:
- Περίπου 2,5 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
- 1 αυγό
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. γιαούρτι 2%
- 1 βανίλια
- Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
- 1/2 κούπα ινδοκάρυδο
- 1/2 κούπα σουσάμι
- λίγο γάλα εβαπορέ για την τελική επάλειψη
Οι οδηγίες της για την εκτέλεση της συνταγής είναι:
- Χτυπάμε στη λεκάνη του μίξερ το λάδι, το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ και σιγά σιγά προσθέτουμε το χυμό, το γιαούρτι, την κανέλα, τη βανίλια, το μπέικιν, το σουσάμι, τα καρύδια και το ινδοκάρυδο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε με το χέρι, ώσπου να πλάθονται χωρίς να κολλάει η ζύμη.
- Πλάθουμε τα κουλούρια στο σχήμα που θέλουμε, τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος, αλείφουμε την επιφάνειά τους με γάλα και ψήνουμε στον αέρα στους 170οC ώσπου να ροδίσουν.