Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Πόσες αγκαλιές μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί;

Μπορεί η πολλή αγκαλιά να κάνει ένα παιδί να κολλήσει πάνω σου; Μπορεί η συνεχής αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά να το κάνουν να ντρέπεται και να μη θέλει να πάει σε άλλα άτομα; Μπορεί να το κάνουν να μην προσπαθεί να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να διεκδικήσει κάτι που θέλει να πάρει; Ισχύει η άποψη των παλιότερων μανάδων, και νυν γιαγάδων, που έλεγαν ότι η πολλή αγκαλιά κάνει τα παιδιά κακομαθημένα; Και τι γίνεται με τα χέρια σου που όλη μέρα πονάνε, τη μέση σου που δεν αντέχει πια, τη στοίβα με τα ρούχα που περιμένουν ασιδέρωτα για μέρες, τα πιάτα στο νεροχύτη ή τα σκορπισμένα παιχνίδια στο πάτωμα;

Οι ειδικοί λένε πως η αγκαλιά σίγουρα δεν κάνει τα παιδιά κακομαθημένα και πως το να αφήνουμε το παιδί να κλαίει, ενώ θέλει απλώς μια αγκαλιά δεν είναι σωστό. Τι γίνεται όμως; Μπορείς πάντα να ανταποκρίνεσαι άμεσα στο κλάμα του παιδιού; Πρέπει να το παίρνεις αγκαλιά αμέσως;

Διαβάζοντας μελέτες, ξέρουμε ότι η αγκαλιά μας είναι ο τρόπος για τα παιδιά, από μωρά ακόμα, να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια. Το κλάμα τους μπορεί να σταματήσει αμέσως με μια αγκαλιά μας. Θέλουν αγκαλιά πριν κοιμηθούν, θέλουν αγκαλιά μόλις ξυπνήσουν. Πολλές φορές ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι να μας νιώσουν κοντά τους. Η αγκαλιά δίνει στα παιδιά ασφάλεια και αυτό τους γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Κι αν το παρακάνουμε; Κι αν δεν κάθονται πλέον στο καρότσι; Για το πάρκο ούτε λόγος. Θα κάτσουν στο πάρκο, ενώ μπορούν να είναι δίπλα μας; Πάνω μας; Να τα κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας στον μάρσιπο; Να κάνουμε δουλειές έχοντάς τα στην αγκαλιά μας;

Μήπως όμως σταματάει κάπου η ανάγκη για αγκαλιά και αρχίζει η κατάχρηση της προθυμίας μας να τα αγκαλιάσουμε, να τα κουβαλάμε μαζί μας; Μήπως εκπαιδεύουμε εμείς τα παιδιά μας να θέλουν τόσο πολύ την αγκαλιά μας;

Και τελικά, είμαι τόσο καλή μαμά; Αγκαλιάζω αρκετά το παιδί μου; Μήπως δεν του δίνω την ασφάλεια που χρειάζεται;

Τέτοιες σκέψεις και ανησυχίες πιστεύω πως έχουμε όλες οι νέες μαμάδες. Κατά βάση ξέρουμε ότι δεν πρέπει να στερούμε την αγκαλιά από τα παιδιά μας αλλά μπορούμε να παραμελούμε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας για να είμαστε κυρίως αυτό, μόνο αυτό; Μαμάδες πάντα πρόθυμες για αγκαλιά; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα κολλήματά μας για ένα καθαρό, τακτοποιημένο σπίτι, για φρέσκο φαγητό, για σιδερωμένα ρούχα, για χτενισμένα μαλλιά (ή ό,τι άλλο κόλλημα μπορεί να έχει η καθεμιά από μας) προκειμένου να έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση να δώσουμε στο παιδί μας όσες αγκαλιές χρειαστεί;

Δεν αναρωτιέμαι για το αν πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά. Βάσει επιστημονικής έρευνας, η απάντηση είναι γνωστή, ΠΡΕΠΕΙ. Το σπίτι δε θα πάει πουθενά, οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν, η ζωή περνάει, το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του από νωρίς. Θα έρθει μια μέρα που εμείς θα το κυνηγάμε να το αγκαλιάσουμε και αυτό θα μας αγνοεί. Όμως τώρα που το βιώνουμε και δεν μπορούμε να δούμε καθαρά το μέλλον, αναρωτιέμαι για το αν μπορούμε να τα εμπεδώσουμε όλα αυτά, να παραμερίσουμε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και να είμαστε συνέχεια εκεί με μια ανοιχτή αγκαλιά για το μωρό μας. Μπορούμε; Τι λέτε;

Φωτογραφία: Pinterest

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
22.04.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στη δρακόλιμνη του Γράμου

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στη δρακόλιμνη του Γράμου

Η καλοκαιρινή ανάβαση - περιπλάνηση στον Γράμο με πολλή ζέστη και ήλιο σου δημιουργεί την απορία (τη λες κι επιθυμία): Πώς να 'ναι άραγε το τοπίο χιονισμένο; Τι δυσκολίες κρύβει; Από πληροφορίες μάθαμε ότι η άνοιξη, καθώς λιώνουν τα χιόνια και αρχίζουν να ανθίζουν τα λουλούδια, είναι μια πολύ καλή περίοδος για ν' ανέβεις στη δρακόλιμνη του Γράμου και να απολαύσεις τοπία, θέα και... ανάβαση.

Περισσότερα...
25.10.2012
Τι να φορέσω αύριο

Ενδυματολογική πρόταση για την Παρασκευή στο γραφείο! Casual & chic! Ετοιμάστε τα ρούχα σας για να κερδίσετε χρόνο αύριο το πρωί!

Περισσότερα...
09.05.2014
The Handsome Family - Far From Any Road

Η καλύτερη ώρα της εβδομάδας είναι εδώ! Ώρα λοιπόν για χαλάρωση με ένα κομμάτι που αγαπήσαμε κεραυνοβόλα 10,5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Περισσότερα...
18.05.2015

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Έχω καιρό τώρα που ζορίζομαι στην ιδέα ότι το πάντα περιποιημένο, σουλουπωμένο, τακτοποιημένο, όμορφο, χωρίς ριχτάρια, χωρίς περιττά πράγματα σαλόνι - καθιστικό μου τείνει να γίνει παιδότοπος σε μόνιμη κατάσταση πανικού. Και δεν είναι μόνο η ιδέα, είναι και η θέα. Κάθε που φορά που βλέπω το σαλόνι τόσο ανάστατο και τόσο... πολύχρωμο, κάτι με πιάνει.

Και σκεφτείτε ότι ήμουν από αυτούς που έλεγα ότι το παιδί θα παίζει στο δικό του δωμάτιο και δε θα κουβαλάει τα παιχνίδια του στο σαλόνι αλλά στην πράξη δεν το βρήκα τόσο εύκολο (και αν εσείς το κάνατε πείτε μου πώς). Το παιδί θέλει παρέα και θέλεις και εσύ και παράλληλα πρέπει να μαγειρέψεις, να πλύνεις πιάτα, να ζεστάνεις νερό και ένα σωρό άλλες δουλειές που καλώς ή κακώς γίνονται παράλληλα με το παιχνίδι τουλάχιστον όσο το παιδί είναι μικρό και ακόμα δεν πολυπαίζει μόνο του ή όταν είναι σε αυτή την τόσο χαριτωμένη μα συνάμα τόσο κουραστική φάση που η λέξη ΜΑΜΑ βγαίνει από το στόμα του κάθε λεπτό.

Περισσότερα...
19.08.2013
Το όνειρο

Υπάρχει ζωή χωρίς όνειρα;

Περισσότερα...
17.05.2013
Φτιάχνοντας με ... κοχύλια

Ξύλα παραλίας και κοχύλια δεμένα με σπάγγο μπορούν να αποτελέσουν το νέο στοιχείο διακόσμησης του σπιτιού. Και εκτός από διακοσμητικό για την καλοκαιρινή μορφή του σπιτιού ή του μπαλκονιού, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και μια διαφορετική μορφή κρεμαστών μελωδών.

Περισσότερα...
30.05.2014
Florence & The Machine - You've Got the Love

Η Florence Welch και η παρέα της έρχονται και μας θυμίζουν ό,τι και αν γίνεται.. το να έχεις την αγάπη.. είναι αρκετό!

Περισσότερα...
19.10.2016

Ψαρόσουπα η παρεξηγημένη

Ψαρόσουπα η παρεξηγημένη

Θα ήθελα το comeback μου να είναι λίγο πιο artistic, κάποιο ταξίδι ίσως, μια θεματική φωτογράφιση, μια κατασκευή, αλλά δε βαριέσαι έχουμε καιρό γι' αυτά και αρκετά GB φωτογραφιών σε ετοιμότητα... Κρύο κάνει, αν μη τι άλλο μια ψαρόσουπα είναι ότι πρέπει για τους αρρωστούληδες (όπως εγώ) και όχι μόνο.

Περισσότερα...
23.09.2015

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

...πες μου όμως, πώς τακτοποιεί κανείς τον ψυχικό του κόσμο, πώς τα καταφέρνει να ισορροπεί μέσα στα χαρτάκια και τα προγράμματα όταν συναντά στο διάβα του σπίτια σαν αυτό;

Περισσότερα...
01.04.2013
Καλώς ήρθες Απρίλη!

Νέα ημέρα, νέα εβδομάδα, νέος μήνας! Μια Δευτέρα ιδανική για νέα ξεκινήματα! Και τι ξεκινάμε; 

Περισσότερα...
30.07.2013
35ο River party στο Νεστόριο Καστοριάς

Αύριο 31 Ιουλίου 2013 ξεκινά το 35ο river party στο Νεστόριο Καστοριάς. Η εκδήλωση κάθε χρόνο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και μάλιστα η επιτυχία του 34ου river party ήταν τέτοια που το κατέταξε στη λίστα των 12 σημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ του "Europe Festival Awards 2012".

Περισσότερα...
29.12.2014

Προτάσεις για δώρα: Γιορτινά καλάθια

Προτάσεις για δώρα: Γιορτινά καλάθια

Μια πολύ ωραία ιδέα για δώρο στις μέρες των γιορτών και όχι μόνο είναι τα καλάθια με διάφορα τοπικά προϊόντα, βότανα, μέλι και άλλα είδη. Φέτος είχα την τύχη να παραλάβω δύο τέτοια καλάθια και πολύ το χάρηκα!

Περισσότερα...
13.08.2013
H φωτογραφία της ημέρας

Βροχή μετεώρων στα Μετέωρα.. 

Περισσότερα...
08.10.2013

Tom Odell - Another Love

Tom Odell - Another Love

Ο Tom Odell παίρνει τη σκυτάλη από τη SMA RAG DA και μας τραγουδά για μια άλλη αγάπη..

Περισσότερα...
14.01.2013

Vassilikos - No Milk Today

Vassilikos - No Milk Today

Ας ξεκινήσουμε με χιουμοριστική διάθεση την εβδομάδα μας με αυτή την εκδοχή του "No Milk Today" των Herman Hermits από τον Vassiliko..

Περισσότερα...
07.12.2015

Δώρα - αφορμή για χειροτεχνίες

Δώρα - αφορμή για χειροτεχνίες

Τι δώρο θα κάνουμε στα παιδιά αυτές τις γιορτές; Μια καλή επιλογή είναι δωράκια που θα αποτελέσουν αφορμή για χειροτεχνίες για τους μικρούς μας φίλους.

Είτε έτοιμα παιχνίδια με χειροτεχνίες είτε παιχνίδια που θα ετοιμάσουμε εμείς.

Περισσότερα...
18.08.2014

Τις έβλεπα στην αυλή και κάτι με έτρωγε...

Τις έβλεπα στην αυλή και κάτι με έτρωγε...

Καρέκλες παλιές, μεταλλικές, σκουριασμένες μα τόσο γερές... Δεν ήταν δυνατό να είναι όλα τόσο περιποιημένα και αυτές οι καρέκλες του σκηνοθέτη να μου χαλάνε την αισθητική. Μια απόφαση ήταν και ή θα πήγαιναν στα σκουπίδια ή για συντήρηση και επειδή μου φάνηκε κρίμα - είχαν και μεγάλη ιστορία, όπως επίσης και ηλικία-, επέλεξα το δεύτερο.

Περισσότερα...
08.07.2013

Nouvelle Vague - Ever Fallen In Love

Nouvelle Vague - Ever Fallen In Love

Αγαπημένο κομμάτι από τους Nouvelle Vague.

Περισσότερα...
25.12.2012
Οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές της Φλώρινας

Και μη νομίζετε ότι στη Φλώρινα πήγαμε μόνο για φαγητό, κρασί και κανελάδα.. πήγαμε και για να παρακολουθήσουμε τις περίφημες Φωτιές που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων..

Περισσότερα...
07.01.2014

Τι να φορέσω;

Τι να φορέσω;

Το μαύρο χρώμα είναι πάντα μια καλή βάση για οποιαδήποτε εμφάνισή μας. Κάθε φορά λοιπόν που αναρωτιόμαστε τι να φορέσουμε, η πιο ασφαλής επιλογή είναι τα αγαπημένα μας μαύρα βασικά κομμάτια, που δεν είναι άλλα από το μαύρο παντελόνι και το μαύρο πουλόβερ.

Περισσότερα...
26.02.2013
Μια επιχειρηματική Οδύσσεια και η αξία της Ιθάκης

Μια και μιλήσαμε για ταξίδια και προορισμούς και εν αναμονή της έναρξης των αιτήσεων για το 4ο TEDxΤhessaloniki, ας παρακολουθήσουμε παρέα μια από τις ομιλίες της περσινής διοργάνωσης με τίτλο "Μια επιχειρηματική Οδύσσεια και η αξία της Ιθάκης" και ομιλητή τον Eric Parks.

Περισσότερα...
09.03.2016

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Επαγγελματίας από το σπίτι ή ερασιτέχνης blogger ή θέλω απλώς έναν χώρο να κάθομαι στον υπολογιστή μου ή να διαβάζω και δε μ' αρέσει ο καναπές, ένα γραφείο στο σπίτι το χρειάζεσαι. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις αρκετό χώρο; Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις μια δική σου γωνιά απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης κι εργασίας;

Περισσότερα...