Σπιτικά σουβλάκια από ψαρονέφρι
Όσο βελτιώνεται ο καιρός και περνάμε όλο και περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού τόσο περισσότερο μας αρέσει να τρώμε έξω. Γύρος, σουβλάκια, κρέπες, κρύα σάντουιτς και παντός τύπου fast food μας αρέσει και μας κλείνει πονηρά το μάτι όταν περνάμε έξω από ταχυφαγεία. Και μετά αρχίζει ο αγώνας και οι φωνές της υγιεινής διατροφής, του καλλίγραμου κορμιού, του καλοκαιριού που έρχεται και που θα μας βρει με μαγιώ και λίγο πιο γεματούληδες από πέρυσι.. Άγχος; Ε όχι άγχος και γι αυτό!
Σε αυτό το πλαίσο της προσεχτικής διατροφής (τρώμε πάντα λίγο ή λίγο περισσότερο και από όλα) το μεσημέρι της Κυριακής ετοιμάσαμε σπιτικά σουβλάκια από ψαρονέφρι και τα συνοδεύσαμε με κυπριακές πίτες και ό,τι άλλο πρέπει να έχει μέσα ένα καλό σάντουιτς: ντομάτα, κρεμμύδι και μουστάρδα. Προσθέσαμε και λίγη πράσινη πιπεριά για χρώμα και με τεράστιο σθένος αποφύγαμε τις τηγανιτές πατάτες.
Ιδού το αποτέλεσμα:
Και επειδή εκτός από εμφάνιση έχουν και υπέροχη γεύση, δείτε τη συνταγή από το βιβλίο της Σοφίας Σκούρα και μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σπιτικά σουβλάκια από ψαρονέφρι.
Υλικά
- 1 κιλό ψαρονέφρι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά κρασί λευκό
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 1/2 κουταλιά θυμάρι
- Ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε το κρέας, το στραγγίζετε το κόβετε σε κύβους και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνετε σε μια λεκάνη το λάδι, το κρασί, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε να πάει παντού το παραπάνω μείγμα και το αφήνετε για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Στραγγίζετε το κρέας και το περνάτε στα σουβλάκια.
- Τα ψήνετε στη σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές ή τα ψήνετε στα κάρβουνα.
- Τα σερβίρετε σε πιατέλα.
Βέβαια στη δική μας εκτέλεση, επειδή κάρβουνα δε διαθέτουμε και επειδή η σχάρα του φούρνου θέλει πολλή υπομονή για να καθαριστεί αν ψήσουμε τα σουβλάκια απευθείας πάνω της, επιλέξαμε να στερεώσουμε τα σουβλάκια στα τοιχώματα ενός στρόγγυλου ταψιού, έτσι ώστε το κρέας να είναι στον αέρα και τα άκρα των μεταλλικών βεργών να στηρίζονται στα τοιχώματα του ταψιού. Μέσα στο ταψί ρίξαμε λίγο νεράκι. Επιπλέον τα ψήσαμε περίπου 45 λεπτά πάνω κάτω στους 180-190οC. Βέβαια παρακολουθώντας τη διαδικασία ψησίματος και ανάλογα με τη θερμοκρασία ή το φούρνο, μπορείτε να επιλέξετε να τα ψήσετε λιγότερη ή περισσότερη ώρα.