Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Μικρά Αγγλία

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την ταινία "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη. 

Πρόκειται για τη μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη στη μεγάλη οθόνη. 

Πήγα να δω την ταινία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί όλοι οι κριτικοί μιλούσαν με καλά λόγια για την ταινία και δεύτερον, γιατί μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει γυριστεί στην Άνδρο, που είχα τη χαρά να επισκεφτώ το περασμένο καλοκαίρι. Οπότε μου φάνηκε πολύ ελκυστική η ιδέα να μεταφερθώ ξανά μέσα από την ταινία, έστω και για λίγες ώρες, στα γραφικά σοκάκια και τα πανέμορφα τοπία του νησιού.

Και μετά τη σχεδόν τρίωρη προβολή, έχω να πω τα εξής:

- Η ταινία με συνεπήρε. Παρακολούθησα σχεδόν τρεις ώρες χωρίς να κουραστώ, χωρίς να βαρεθώ, χωρίς να χαθώ σε σκέψεις. Ζούσα τη ζωή των πρωταγωνιστών, αγωνιούσα μαζί τους, ανυπομονούσα για τις εξελίξεις.

- Ο τρόπος ζωής της ευκατάστατης οικογένειας στην Άνδρο του 1930 αντικατοπτρίζεται και στη σημερινή κατάσταση του νησιού. Τα αρχοντικά σπίτια, ο κόσμος, ο αέρας του νησιού... φανερώνουν την πρότερη ιστορία του.

- Οι ζωές των κατοίκων την εποχή εκείνη παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι άντρες ήταν ως επί το πλείστον ναυτικοί, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές αργότερα, γεγονός που διακρίνεις εύκολα σε κάθε επίσκεψη στο νησί με τους ανδριάντες και τις επιγραφές για τις διάφορες δωρεές μεγάλων αντρών και οικογενειών του νησιού. Πίσω από όλα αυτά όμως, από την αίγλη και την πλούσια ζωή, κρύβονται απίστευτα δύσκολες στιγμές, ο διαρκής κίνδυνος με το να βρίσκεται κάποιος για χρόνια στη θάλασσα, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά μένουν πίσω στο νησί, περιμένοντας και ζώντας με τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες των συζύγων και των πατεράδων τους.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, όσα μου άρεσαν, όσα μου έμειναν αλλά δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα. Θα πω μόνο πως το σενάριο, η πλοκή, η μουσική, οι εικόνες της ταινίας, οι ερμηνείες κερδίζουν τον θεατή. Ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο είναι οι δύο πρωταγωνίστριες που είναι πρωτοεμφανιζόμενες, οπότε βλέποντάς τες στις πρώτες σκηνές, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι να περιμένεις, δε γνωρίζεις τις εκφράσεις τους, τις κινήσεις τους, όλα είναι μια διαρκής έκπληξη!

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αφιερώσετε ένα τρίωρο και να παρακολουθήσετε την ταινία!

Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
21.04.2014

Lana Del Rey - West Coast

Lana Del Rey - West Coast

Πώς σας φαίνεται το νέο τραγούδι της Lana Del Rey;

Περισσότερα...
30.03.2014

TEDxThessaloniki 2014

TEDxThessaloniki 2014

Την 1η Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα εισιτήρια του φετινού και πέμπτου κατά σειρά TEDx Thessaloniki! Πιστέψτε το δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα!

Περισσότερα...
14.10.2012

Λαχταριστό αφράτο κέικ... το σπίτι να μυρίσει

Λαχταριστό αφράτο κέικ... το σπίτι να μυρίσει

Κυριακή πρωί σήμερα με πολλή βροχή και μουντό καιρό… Ευκαιρία για πρωινό καφέ στο σπίτι με φίλους! Ας κάνουμε ένα αφράτο, λαχταριστό κέικ, το κέικ της μαμάς!

Περισσότερα...
27.02.2013
Για τους λάτρεις της φωτογραφίας

Το Photo District News είναι ένα περιοδικό που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους και φυσικά "κυκλοφορεί" και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ. Εκτός όμως από τα άρθρα που δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στήλη του "Η φωτογραφία της ημέρας".

Περισσότερα...
04.03.2013
Κυνήγησε τα όνειρά σου

Η πρώτη ολόκληρη εβδομάδα του νέου μήνα, του πρώτου μήνα της άνοιξης. Αν δεν είναι και τώρα η ευκαιρία μας να το πάρουμε απόφαση και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, πότε θα είναι;

Περισσότερα...
06.05.2013
Εξόρμηση στη λίμνη Ζηρού

Αργίες σήμερα και αύριο για αρκετούς, ο καιρός προβλέπεται εξαιρετικός και δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε σπίτι.. Ακόμη και όσοι δεν πήγαμε κάποια εκδρομή αυτές τις μέρες και δεν είμαστε έτοιμοι για τα πρώτα μπάνια, η μέρα είναι ιδανική για μια κοντινή εξόρμηση στη φύση..για καφέ ή φαγητό ή απλά ένα περίπατο. Βρείτε την κοντινότερη λίμνη ή το πλησιέστερο ποτάμι ή βουνό και.. βγείτε να πιάσετε τον Μάη..

Περισσότερα...
16.01.2014

Όσκαρ 2014: Οι υποψηφιότητες

Όσκαρ 2014: Οι υποψηφιότητες

Οι φετινές υποψηφιότητες για τα Όσκαρ ανακοινώθηκαν πριν από λίγο..

Περισσότερα...
12.08.2014

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου... μια μέρα πριν μεγαλώσει τελείως...

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου... μια μέρα πριν μεγαλώσει τελείως...

ή εναλλακτικά "Ο άνθρωπος που ήθελε να πάει στο φεγγάρι".

Περισσότερα...
12.04.2013
Χαμογελάστε!

Καλημέρα με κέφι και χαμόγελο! Σήμερα θα πάμε να αγοράσουμε φυτά για το μπαλκόνι! Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε όσα ξεράθηκαν, να γεμίσουμε τις άδειες γλάστρες, να αποκτήσουμε και μερικά καινούρια λουλούδια, οπωσδήποτε αρκετά αρωματικά φυτά, να αξιοποιήσουμε και τις παλέτες για τη διακόσμηση του μπαλκονιού.. Ελπίζω να γίνει όμορφο και σύντομα να σας δείξουμε φωτογραφίες!

Περισσότερα...
05.11.2014
ΜΕ- ΝΟΥ για 5000 άτομα στη Θεσσαλονίκη!

Μια δράση που νομίζω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Ας δούμε το δελτίο τύπου όπως το διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της WWF.

Περισσότερα...
05.10.2014

Η σάλτσα μανιταριών εξελίσσεται

Η σάλτσα μανιταριών εξελίσσεται

Μήπως τελικά το μαγείρεμα των άγριων μανιταριών είναι αντρική υπόθεση; Η διάσημη πλέον σάλτσα μανιταριών του οικογενειακού μας μανιταροσυλλέκτη αποτελεί πρόκληση και μυεί άλλον έναν άντρα στην κουζίνα. Η δική του εκτέλεση οδηγεί σε μια πιο πικάντικη αίσθηση που για τους άμαθους - σαν και μένα - στα καυτερά είναι δυναμίτης!

Περισσότερα...
19.10.2012

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 2ο)

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 2ο)

Και μετά τα muffins μήλου φτιάχνουμε υπέροχα, λαχταριστά σοκολατένια σουφλέ!

Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο!

Περισσότερα...
14.02.2015

Monophonics - Strange Love

Monophonics - Strange Love

Μέρα που είναι - αν και δεν είμαστε fun - ας ακούσουμε ένα κομμάτι για την αγάπη, έστω και την παράξενη!

Περισσότερα...
19.03.2013

Μίκης Θεοδωράκης - Χαρταετοί

Μίκης Θεοδωράκης - Χαρταετοί

Εσείς πετάξατε χαρταετό χθες; Αν ναι, ανήκετε στους τυχερούς που τους το επέτρεψε ο καιρός. Αν πάλι όχι, μην πτοείστε.. υπάρχει και το ερχόμενο τριήμερο! Ιδανική ευκαιρία να ξανανιώσουμε παιδιά!

Περισσότερα...
10.01.2013

Τέλος εορτών... επιστροφή στην πραγματικότητα

Τέλος εορτών... επιστροφή στην πραγματικότητα

Το σπίτι ξεστολίστηκε, τα χριστουγεννιάτικα μαζεύτηκαν και βρήκαν και πάλι τη θέση τους στο πατάρι, η προσμονή για τον ερχομό των εορτών έχει γίνει πια μια ανάμνηση, όπως και οι ατελείωτες στιγμές με φίλους εντός και εκτός σπιτιού. Τα γλυκά μόνο μένει να τελειώσουν, γιατί κουραμπιέδες, μελομακάρονα και σοκολατόπιτες μας... ταλαιπωρούν ακόμα. Ε τι... να τα αφήσουμε να χαλάσουν; Να τα πετάξουμε; Κρίμα είναι!

Περισσότερα...
17.03.2013

Gipsy Kings - Bamboleo

Gipsy Kings - Bamboleo

Έφτασε η Κυριακή των Αποκριών και βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την έναρξη των μεγάλων αποκριάτικων παρελάσεων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. 

Περισσότερα...
16.12.2013

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Αυτά τα κουλουράκια, συνήθως σε σχήμα πλεξούδας, έκαναν πάντα όλο το σπίτι να μυρίζει κανέλα. Τα θυμάμαι να υπάρχουν σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Ήταν τα αγαπημένα της μαμάς και τα έφτιαχνε συνέχεια. Και λέω ήταν, γιατί τώρα πια τα φτιάχνει σε πιο light εκδοχή, χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι ολικής άλεσης. Και ακόμα και τώρα, αυτά τα ελαφριά μπισκοτάκια κανέλας είναι τα αγαπημένα όσων αποφεύγουν τη ζάχαρη εντός πολυκατοικίας και εντός παρέας.

Περισσότερα...
14.12.2014

Christmastreestas 2014 II

Christmastreestas 2014 II

Tο κίνημα των Christmastreestas ολοκλήρωσε και φέτος την αποστολή του! Και ενώ μετράμε 10 μέρες για τα Χριστούγεννα, ήρθε η ώρα να δούμε παρέα το δεύτερο δέντρο που στολίσαμε. Είστε έτοιμοι;

Περισσότερα...
29.05.2017

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 4η στάση: Σπέτσες

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 4η στάση: Σπέτσες

Κοντεύουμε στις Σπέτσες. Η θάλασσα είναι γεμάτη βραχονησίδες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Σπετσοπούλα. Η πρώτη εντύπωση σου μένει. Από τις πρώτες εικόνες "φτιάχνεσαι". Καθώς ζυγώνουμε, τη θάλασσα διασχίζουν ατελείωτα παλιά και καινούρια ιστιοφόρα με φουσκωμένα τα πανιά, θαλαμηγοί αλλά και μικρά θαλάσσια ταξί που πάνε βολίδα απέναντι στην Πελοπόννησο, στην Κόστα της Αργολίδας. Τις μέρες που φτάνουμε στο νησί διεξάγεται η Regata 2016 και αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε δυσκολευτεί να βρούμε κατάλυμα. Στην αποβάθρα μας περιμένει ο ξενοδόχος να μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ψηλά.

Περισσότερα...
30.04.2013
Νηστίσιμο πρωινό

Έτοιμο το σημερινό μου πρωινό... Είναι νηστίσιμο, νόστιμο και απόλυτα χορταστικό!

Περισσότερα...
27.11.2012
Γλυκό του κουταλιού

Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό κουταλιού μαζί με τον απογευματινό ελληνικό καφέ;

05.12.2012

Χειροποίητες δημιουργίες...έστω και σε παιδική εκδοχή

Χειροποίητες δημιουργίες...έστω και σε παιδική εκδοχή

Ακόμα και τα πιο απλά δωράκια μπορεί να μπουν σε ένα ξεχωριστό χειροποίητο περιτύλιγμα, αποκτώντας ειδική αξία.

Περισσότερα...
14.10.2012

Adele - Skyfall

Adele - Skyfall

Η νέα δημιουργία της Αdele και του Paul Epworth, που είναι και το μουσικό θέμα της νέας ταινίας του James Bond, ανέβηκε στη σελίδα της τραγουδίστριας πριν 10 ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ης επετείου των ταινιών του πράκτορα 007.

Περισσότερα...
06.06.2013

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Και μετά την απογευματινή βόλτα στη φύση, ήρθε η ώρα να αναπληρώσουμε τις ...χαμένες θερμίδες με μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα στο μπαλκόνι.

Περισσότερα...