Croque Madame
Τελικά η καλή μας φίλη που ξέρει από μουσική, από cookies, από στολισμούς καλαθιών, ξέρει και από πρωινά! Μα αυτό θα πει να έχεις πολυτάλαντες φίλες!
Η πρότασή της για το σημερινό πρωινό είναι μια Croque Madame. Πρόκειται για ένα δημοφιλές γαλλικό πρωινό, το οποίο όπως μας διαβεβαίωσε τρώγεται άνετα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τη συνταγή την είδε στο Πρωινό μου, όπου την παρουσίασε ο Άκης Πετρετζίκης το πρωί της Πέμπτης. Από ότι φαίνεται δεν έχασε καθόλου χρόνο, γιατί στις φωτογραφίες βλέπουμε ήδη στιγμιότυπα από τη δική της εκτέλεση!
Θα χρειαστούμε:
10 φέτες ψωμί του τοστ. ακόμα καλύτερα ψωμί του τοστ brioche
5 φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό
5 φέτες κίτρινο τυρί
5 αυγά
τριμμένο τυρί
λίγο μαϊντανό
υλικά για μπεσαμέλ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
γάλα (λίγο παραπάνω από μια κούπα)
Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά, περνάμε στην εκτέλεση της συνταγής.
Ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας το με έναν αυγοδάρτη. Όταν γίνει μικρή στέρεη μάζα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια. Έχει μεγάλη σημασία το γάλα να προστίθεται λίγο λίγο. Όταν αποκτήσει υφή κρέμας και δεν κολλάει το μείγμα στον αυγοδάρτη η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά (θα γίνει σαν βούτυρο).
Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Αλείφουμε τις μισές με λίγο βούτυρο. Στις άλλες μισές κάνουμε μία τρύπα στη μέση (με ένα καπάκι από βαζάκι ή με ένα ποτήρι).
Ψήνουμε τις φέτες στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά.
Κατόπιν, βάζουμε στις ολόκληρες φέτες από 1 κουταλιά κρύας μπεσαμέλ, από 1 φέτα τυρί και ζαμπόν. Στις φέτες με την τρύπα σπάμε και βάζουμε από μικρή απόσταση το αυγό.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και με μαϊντανό. Ψήνουμε όλες τις φέτες για 10 λεπτά. Τέλος συναρμολογούμε τις φέτες βάζοντας πάνω αυτή με το αυγό και η croque madame είναι έτοιμη!!!
Η καλή μας φίλη και καλή μαγείρισσα βεβαίως βεβαίως, λέει ότι δεν περίμενε καθόλου η croque madame να είναι τόσο νόστιμη και προτείνει ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν τα αυγά να τη δοκιμάσουν!
Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να φανούμε ανυπάκουοι... Θα τη δοκιμάσουμε τη συνταγή και μάλιστα άμεσα!
Kείμενο: Σίσσυ Κ. - Φωτογραφίες: Κώστας Κ.