Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

DSCN1956

Ο Μπούρινος ή Βούρινος είναι το φυσικό όριο που χωρίζει τους Νομούς Κοζάνης - Γρεβενών, στο ύψος της Μπάρας Σιάτιστας. Εκεί λοιπόν αν βγεις στην έξοδο της Εγνατίας και ακολουθήσεις τον επαρχιακό δρόμο προς Δαφνερό, σε λίγο βγαίνεις σε καλά διατηρημένο χωματόδρομο που σε ανεβάζει αρκετά ψηλά, κυριολεκτικά μέσα στο βουνό. Φτάνεις εύκολα στο ύψος των υπέροχων εγκαταστάσεων στους χώρους αναψυχής.

DSC05777

Συνεχίζεις μέχρι τη διακλάδωση που σε ανεβάζει στον Άγιο Παντελεήμονα ή σε στέλνει δεξιά προς την κορυφή του βουνού.

DSC05783

Είσαι περίπου στα 1.300 μέτρα και πρέπει να ανέβεις στα 1860μ.

DSC05894

Εδώ οι ξύλινες πινακίδες σε ενημερώνουν για τις διαδρομές.

DSC05781

Αν το αυτοκίνητο είναι συμβατικό μπορεί να ανέβει ακόμη λίγο μέχρι μια άλλη διασταύρωση, που δεξιά σε γυρνάει στη Μπάρα και αριστερά σε πάει προς την κορυφή. Αν είναι 4x4 μπορεί να ανέβει μέχρι ψηλά στο όμορφο ξύλινο παρατηρητήριο, όπου μπορείς και να διανυκτερεύσεις, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα εφόδια και κυρίως νερό.

Ωστόσο, για περπάτημα δεν ήρθαμε; Ε λοιπόν σταματάς κάτω απ' τον Άγιο Παντελεήμονα, αφήνεις το αυτοκίνητο και αρχίζει η όμορφη πορεία για τα ψηλά, προς το Σέλωμα.

DSC05787

Ενοχλήσαμε ένα ζευγαράκι πανέμορφες ορεινές πέρδικες που βρίσκοταν στην άκρη του δρόμου και μας κατατρόμαξαν με το πέταγμά τους. Η διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, τον Ντρισινίκο είναι πολύ όμορφη και ανεβαίνεις έχοντας πάντα στα αριστερά σου χαμηλά την καταπράσινη, εντυπωσιακή κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, όπου υπάρχουν χαραγμένες και άλλες διαδρομές. Ακολουθώντας το χωματόδρομο, ανεβαίνεις.Τετραμελής η ομάδα, άλλος ανυπόμονος, άλλος θέλει να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει τα πάντα, άλλος λίγο παραπάνω γυμνασμένος  και προχωράς άνετα. Όσο ανεβαίνεις τόσο ξετυλίγονται στα μάτια σου πανέμορφες εικόνες. Λουλούδια, λουλούδια παντού, μέσα στις πέτρες, μέσα στον κατάξερο και πολύ σκληρό δρόμο, ξεχωρίζουν τα μοναδικά πανσεδάκια του Μπούρινου, πολύχρωμα, απίθανα. Υπάρχουν και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και όσο ανεβαίνεις φανερώνονται και οι πανέμορφες ορχιδέες. Λευκοκίτρινες και μωβ, πανέμορφες, πρίμουλες, γεμάτος ο τόπος.

DSC05779

DSC05794

DSC05797

DSC05807

DSC05811

Μετά από μία ώρα περίπου φτάνεις στο παρατηρητήριο,

DSC05825

από όπου αρχίζει το σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα μονοπάτι. Απολαμβάνεις την εικόνα κοιτάζοντας ανατολικά και νότια θα 'λεγα και τι βλέπεις; Να τι βλέπεις. Πρώτα πρώτα ξεχωρίζει ο "αρχηγός", ο Όλυμπος κατάλευκος ακόμη (το 'χει η μοίρα μας φαίνεται, όπου και να πάμε να βλέπουμε Όλυμπο...),

DSC05875

η λίμνη Πολυφύτου, αλλά και η νέα λίμνη του Αλιάκμονα στο Φράγμα Ιλαρίωνα. Αυτά είναι ωραία, να και η πόλη της Κοζάνης και στο βάθος το εργαστάσιο της ΔΕΗ.

DSC05812

Σε λίγο το μονοπάτι σε βγάζει στην κορυφογραμμή, στο πρώτο Σέλωμα.

Από δω βλέπεις βόρεια και δυτικά, Γράμο, Σμόλικα, Βασιλίτσα, Πίνδο. Πανέμορφη εικόνα και προχωράς... Φωλιές από ορχιδέες και πρίμουλες, τα πανσεδάκια εδώ αραιώνουν και ανεβαίνεις.

DSC05836

Τα μάτια δε χορταίνουν την εικόνα, μια απορία σου γεννιέται. Πώς είναι δυνατό το βουνό αυτό που όταν το βλέπεις από χαμηλά δε σου κάνει καμιά εντύπωση, να ομορφαίνει τόσο πολύ όσο ανεβαίνεις και να σου χαρίζει τέτοιες στιγμές και εικόνες! Μόνο αν είσαι πάνω το νιώθεις πραγματικά και συνεχίζεις την ανάβαση. Από σέλωμα σε σέλωμα η εικόνα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή γιατί είσαι όλο και πιο ψηλά. Σε κάποια σημεία η ανάβαση δυσκολεύει λίγο αλλά ακολουθώντας προσεκτικά τα σημάδια, ανεβαίνεις κανονικά μέχρι που φτάνεις σε περίπου 2 "σφιχτές" ώρες στην κορυφή.

DSC05849

DSC05853

Υπάρχουν ακόμη σε κάποια σημεία κατάλοιπα από τα πολλά χιόνια που πέσανε φέτος εδώ πάνω. Ένα υπέροχο υψίπεδο απλώνεται τώρα μπροστά σου και τα έχεις όλα "στα πόδια σου" για άλλη μια φορά. Είσαι στο υψομετρικό, μόνη παραφωνία κάποιος πεσμένος ιστός μιας κεραίας, ίσως αλεξικέραυνου; Πολύ πιθανό. Ο αέρας εδώ πάνω προφανώς θα "ξυρίζει" .

Η μέρα ήσυχη, όμορφη, φωτογραφίες ατέλειωτες, κολατσιό ελαφρύ πάντα, χαλάρωση, ικανοποίηση από την κατάκτηση της κορυφής και σχέδιο για επιστροφή. Μια επιλογή είναι να συνεχίσεις ίσια, να κατέβεις κάτω στην κοιλάδα και να επιστρέψεις από Μεσιανό Νερό στον Άγιο Παντελεήμονα.

DSC05897

Φαντάζει ωραία αλλά δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πώς θα κατέβεις. Βλέπεις και κάτι γκρεμούρια που θυμίζουν καζάνια του Ολύμπου. Επιστροφή αντίστροφα και την επόμενη φορά βλέπουμε. Και το σχετικό πείραγμα δε λείπει... ψοφάμε για κατηφόρα ε;

DSC05882

DSC05884

Ανεβαίνοντας βλέπεις συνέχεια την κορυφή, τώρα κατεβαίνοντας βλέπεις κάτω χαμηλά τον Άγιο Παντελεήμονα.

DSC05889

H όποια δυσκολία είναι μέχρι το παρατηρητήριο. Ο ήλιος έχει ανέβει ψηλά, το μέρος είναι προσήλιο, ζέστη, ιδρώτας και κάποια κούραση εμφανίζονται αλλά να ο δρόμος, οπότε εύκολα επιστρέφεις σε πολύ λιγότερο χρόνο, δεν καθυστερείς και για φωτογραφίες, οπότε φτάνεις στην αφετηρία. Κοιταζόμαστε... Καλά τέλειωσε; Γυρνάμε στα καθημερινά; Ναι αλλά γεμάτοι για μια ακόμη φορά με έντονα συναισθήματα και από τούτη την ορεινή περιπλάνηση. Ε, είπαμε αυτά τα συναισθήματα δεν τα κρατάμε για τον εαυτό μας, τα μοιραζόμαστε...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
15.02.2013

Η Blair Eadie παραδίδει μαθήματα στιλ

Η Blair Eadie παραδίδει μαθήματα στιλ

Εμείς θα είμαστε καλές μαθήτριες;

Περισσότερα...
13.07.2013
Έτοιμη για παραλία;

Έχει μπανάκι το πρόγραμμα αυτό το σαββατοκύριακο;

Εμείς ελπίζουμε πως θα έχουμε αύριο την ευκαιρία για μια βουτιά, αν και τη σκεφτόμαστε από σήμερα!

Περισσότερα...
29.11.2012

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Βράδιασε... Για άλλους ήρθε η ώρα για τον ημερήσιο απολογισμό, για άλλους η ώρα για χαλάρωση, για άλλους η ώρα της προετοιμασίας για το αυριανό φαγητό ή για άλλες δουλειές του σπιτιού.

Περισσότερα...
09.09.2013

Μ' ένα φουλάρι στα μαλλιά

Μ' ένα φουλάρι στα μαλλιά

Τώρα που φθινοπωριάζει και τα φουλάρια θα ενταχθούν πάλι δυναμικά στις καθημερινές μας εμφανίσεις...

Περισσότερα...
30.03.2013

Μισιρλού έκπληξη

Μισιρλού έκπληξη

ή αλλιώς Misirlu Shake στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά! 

Περισσότερα...
25.09.2015

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Ο διαγωνισμός μας έληξε και οι νικήτριες αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Περισσότερα...
20.06.2013
Η παραγεμισμένη τσάντα θαλάσσης

1 και σήμερα για το πολυαναμενόμενο τριήμερο. Η απόδραση έχει προγραμματιστεί, τα πράγματα σιγά σιγά μπαίνουν στις αποσκευές, η βαλίτσα γεμίζει χαλαρά με τα απολύτως απαραίτητα αλλά μάλλον δεν μπορώ να πω το ίδιο για την τσάντα θαλάσσης, που ως συνήθως είναι παραγεμισμένη.

Περισσότερα...
13.06.2016

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Με αυτό το κομμάτι κλείνουμε τη σημερινή μέρα. Μια μουσική πρόταση που έφτασε στο mail μου και με έκανε να βλέπω και να ξαναβλέπω το βίντεο, να ακούω και να ξανακούω το κομμάτι, που το ξέρω, το έχω ακούσει σε πάμπολες διαφορετικές εκτελέσεις αλλά σε αυτή κολλησα!

Νομίζω πως αν το ακούσετε, θα κολλήσετε κι εσείς!

Περισσότερα...
13.01.2013

Τάρτα με πράσο και μανιτάρια

Τάρτα με πράσο και μανιτάρια

Τι καλό θια φτιάξουμε; Μια τάρτα μα τι τάρτα!

Περισσότερα...
26.11.2016

Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης 2016 DIY

Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης 2016 DIY

Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα όχι ένα αλλά 3 ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης για 6 συνολικά παιδιά. Την ιδέα για τα advent calendars την πρωτοείδα πέρυσι στις βόλτες μου σε αγαπημένα μαμαδοblogs. Αλλά αφενός την είδα αργά, οπότε δεν υπήρχε χρόνος για ετοιμασίες και αφετέρου ο Φίλιππος δεν είχε κλείσει ούτε καν τα 2, οπότε θεώρησα πως είναι αρκετά μικρός. Έμεινε όμως στο μυαλό μου για φέτος. Κι έτσι ψώνισα νωρίς όσα χρειαζόμουν, συγκέντρωσα πολλά από τα πράγματα που είχα στο σπίτι, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα χρησιμοποιήσω κορδέλες, χαρτοσακούλες, παλιότερα χαρτιά περιτυλίγματος και γενικά ό,τι μπορούσα από ήδη υπάρχουσες προμήθειες και σιγά σιγά, νύχτα - νύχτα πέρασα από τη θεωρία στην πράξη.

Περισσότερα...
03.12.2014

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

Η περίοδος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα έλεγε κανείς πως είναι η περίοδος που κινούμαστε στο πνεύμα των εορτών. Οι θερμοκρασίες σιγά-σιγά πέφτουν, εμείς κουκουλωνόμαστε, μένουμε λίγο περισσότερο στο σπίτι, στολίζουμε, φτιάχνουμε αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τρώμε περισσότερο, βλέπουμε φίλους...

Και όμως... Αυτή είναι η μία όψη των χαρών της ζωής. Η άλλη έρχεται όταν αποχωριζόμαστε τον καναπέ, βγαίνουμε από το σπίτι, αθλούμαστε και συμμετέχουμε...

Έτσι λοιπόν, για τους απανταχού δρομείς, οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους και ειδικά ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των αγώνων. Ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας και άλλοι μικρότεροι σε μήκος και φήμη αγώνες δρόμου σε άσφαλτο ή σε βουνό διοργανώνονται αυτήν την περίοδο και προσελκύουν αμέτρητους λάτρεις του τρεξίματος.

Περισσότερα...
11.12.2016

Νέος διαγωνισμός για μια χειροποίητη φάτνη (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

Νέος διαγωνισμός για μια χειροποίητη φάτνη (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

Από παιδάκι είχα να βάλω φάτνη κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι. Και μιλάμε για μια φάτνη που μπορεί να ήταν φτιαγμένη και από χαρτόνι. Από τότε δε μου πολυάρεσαν οι φάτνες. Προτιμούσα να έχω δώρα κάτω από το δέντρο αληθινά... ή καμιά φορά και ψεύτικα. Οι φάτνες μου φαινόταν πολύ υπερβολικές, πολύ φορτωμένες, πολύ αδιάφορες, πολύ "γιαγιαδίστικες".

Μέχρι που είδα αυτή τη φάτνη της Artmania. Διαφορετική και minimal, μου άρεσε πολύ! Άρεσε και στην κολώνα του σπιτιού μας ;)

Περισσότερα...
24.12.2012
Να τα πούμε;

Παραμονή Χριστουγέννων... άμεσα συνδεδεμένη με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Περισσότερα...
02.03.2013
Josh Kumra  ft. K Koke - Helicopters and Planes

To κομμάτι που μου έχει κάνει εντύπωση την τελευταία εβδομάδα!

Περισσότερα...
03.04.2016

Το μυστικό της Νίκης

Το μυστικό της Νίκης

Θα διαθέσουμε 18 λεπτά παρέα με τα παιδάκια μας σήμερα για να δούμε μια ταινία animation;

Περισσότερα...
24.10.2014

Ελιά: Ένα ευλογημένο δώρο της γης με μεγάλη ιστορία και διατροφική αξία

Ελιά: Ένα ευλογημένο δώρο της γης με μεγάλη ιστορία και διατροφική αξία

Η Ελιά είναι το δέντρο που χαρακτηρίζει τα ελληνικά παράλια. Η ιστορία της μετρά πάρα πολλά χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη χώρα μας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα του δέντρου είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Η ελιά άλλωστε ήταν το σύμβολο της θεάς. Στην πορεία η ελιά συνδέθηκε με τον αθλητισμό, ενώ αποτέλεσε και ένα βασικό διακοσμητικό στοιχείο σε διάφορα είδη καθημερινής χρήσης, αφού πήλινα και ξύλινα δοχεία, λευκά είδη, ακόμα και κοσμήματα διακοσμήθηκαν με μοτίβα κλαδιών και καρπών ελιάς. Επιπλέον αποτέλεσε σύμβολο ειρήνης, σοφίας και γνώσης.

Περισσότερα...
22.09.2013
London Fashion Week SS 2014

To πανωφόρι χωρίς μανίκια προτιμήθηκε ιδιαίτερα από τις φίλες της μόδας για τις εμφανίσεις τους στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου.

Περισσότερα...
23.01.2013

Οι κρεμάστρες στο προσκήνιο και πάλι

Οι κρεμάστρες στο προσκήνιο και πάλι

Θυμάστε τις προτάσεις μας για την εναλλακτική χρήση των κρεμαστρών στους τοίχους είτε με αφίσες, εικόνες και σκίτσα είτε με τα σεμεδάκια της γιαγιάς;

Περισσότερα...
19.11.2013

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Ο καιρός χάλασε, οι μέρες άρχισαν να γίνονται πιο σκοτεινές, τα ζεστά ροφήματα, τα βιβλία και το χουχούλιασμα στον καναπέ αποτελούν τις νέες απογευματινο-βραδινές μας συνήθειες και κάπως έτσι... αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα. 

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ψάξαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε ιδέες και λύσεις για εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Γιατί και φέτος ανυπομονούμε να γίνουμε Christmastreestas!

Περισσότερα...
12.12.2012

Eric Clapton - Wonderful Tonight

Eric Clapton - Wonderful Tonight

Ας αφήσουμε στην άκρη τα τρέχοντα θέματα και ας διώξουμε για λίγο την ένταση ακούγοντας ένα αγαπημένο τραγούδι, με ωραία μελωδία και χαλαρή διάθεση.

13.01.2013
Hope vs. Fear

H δύναμη της ελπίδας!

Περισσότερα...
20.11.2012

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά

20 Νοεμβρίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των παιδιών

Περισσότερα...
18.08.2014

Τις έβλεπα στην αυλή και κάτι με έτρωγε...

Τις έβλεπα στην αυλή και κάτι με έτρωγε...

Καρέκλες παλιές, μεταλλικές, σκουριασμένες μα τόσο γερές... Δεν ήταν δυνατό να είναι όλα τόσο περιποιημένα και αυτές οι καρέκλες του σκηνοθέτη να μου χαλάνε την αισθητική. Μια απόφαση ήταν και ή θα πήγαιναν στα σκουπίδια ή για συντήρηση και επειδή μου φάνηκε κρίμα - είχαν και μεγάλη ιστορία, όπως επίσης και ηλικία-, επέλεξα το δεύτερο.

Περισσότερα...