Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Αηλιά Πενταλόφου

Άλλη μια περιπλάνηση στο όμορφα ελληνικά βουνά ξεκινά. Ανάβαση στον Αηλιά Πενταλόφου, στο Βόιο Κοζάνης.

Αν ταξιδεύεις στην παλιά εθνική οδό Θεσ/νικης - Ιωαννίνων, μόλις περνάς τον Πεντάλοφο, βλέπεις δεξιά του δρόμου μια παράξενη κορυφή

DSCN2128

και λίγο παρακάτω συναντάς την αρχή ενός όμορφου μονοπατιού που ξεκινάει απ' την άσφαλτο

DSCN1958

DSCN1959

και σε ανεβάζει εκεί πάνω σε περίπου 1,5 ώρα. Εκεί είναι το εκκλησάκι του Αηλιά.

DSCN2129

Ξεκινάς λοιπόν την ανάβαση ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο στην αρχή τουλάχιστον μονοπάτι, μέσα στα πεύκα και στις πελώριες οξιές,

DSCN1979

πιο πάνω παιδεύεσαι λίγο να βρεις τη συνέχειά του γιατί χάνονται κάπως τα σημάδια αλλά η κορυφή, που τώρα τη βλέπεις συνεχώς, είναι οδηγός σου μέχρι να τα ξαναβρείς.

DSCN1993

Ανεβαίνοντας το μάτι ξεκουράζεται στο βαθύ πράσινο του τοπίου που ξετυλίγεται συνέχεια παντού γύρω σου. Ο Σμόλικας είναι ο πρώτος που "μας χαιρετά" νοτιοδυτικά απ΄τη θέση που βρισκόμαστε.

DSCN1966

Καθώς το δάσος της οξιάς τελειώνει, η κορυφή φαντάζει σαν να 'ναι πάνω απ' τα κεφάλια μας, τόσο απότομη είναι.

DSCN1981

Η τριμελής κι αυτή τη φορά ομάδα, αλλά με τελείως διαφορετική σύνθεση σε σχέση με προηγούμενες περιπλανήσεις, ανεβαίνει και θαυμάζει. Το ένα μέλος έχει ξανανέβει οπότε είναι ο "αρχηγός". Όσο ανεβαίνεις τόσο το τοπίο αποκαλύπτεται στα μάτια σου ομορφότερο.

Ο Σμόλικας κυρίαρχος, η πλαγιά γεμάτη πανέμορφα λουλούδια και πεταλούδες, το τσάι σχεδόν ανθισμένο και η κορυφή όλο και ζυγώνει. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου είναι σκέτη απόλαυση.

DSCN1998

DSCN2001

DSCN2009

DSCN2007

DSCN2008

DSCN2038

DSCN2013

DSCN2116 

Κοντεύοντας στην κορυφή, μια τεράστια μεταλλική σκάλα διακρίνεται στον απότομο βράχο, την οποία μάλλον πρέπει να ανέβεις γιατί διαφορετικά δεν περνάς για πάνω. Είναι σχεδόν κάθετη και αρχικά σου προκαλεί κάποιες αναστολές. Όμως μόλις φτάνεις κοντά και την ελέγχεις, διαπιστώνεις πόσο στέρεη είναι, οπότε ανεβαίνεις χωρίς κανένα δισταγμό.

DSCN2015

DSCN2024

Ένας ένας λοιπόν να 'μαστε πάνω, διασχίζουμε ακόμη μια μικρή κορυφογραμμή, ανεβαίνουμε μια ακόμη μικρότερη τώρα σκάλα...και νάτος ο Αηλιάς του Πενταλόφου. Ένα συμπαθητικό εκκλησάκι, σημείο αναφοράς για την περιοχή.

DSCN2037

DSCN2051

DSCN2062

DSCN2072

Ελαφρύ πάντα κολατσιό, αγνάντι και ξεκούραση. Οι Αρένες του Γράμου απέναντι,

DSCN2060

ο ίδιος ο Γράμος αχνοφαίνεται,

DSCN2055

η τεχνητή λίμνη του Πραμόριτσα

DSCN2063

καθώς και ο Όρλιακας επίσης. Το Επταχώρι στα "πόδια" σου και ο Σμόλικας άπαιχτος.

DSCN2059

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας φαίνεται τόσο κοντά σου από δω, που δε χορταίνεις να το θαυμάζεις. Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση όταν τον "κατακτάς", απ' αυτή που νιώθεις βλέποντάς τον από δω. Έντονα συναισθήματα και τα δύο.

DSCN2114

Από δω αν θέλεις συνεχίζεις για Βυθό,

DSCN2074

όμως το δικό μας πρόγραμμα λέει επιστροφή αντίστροφα και καφέ στο όμορφο χωριό του Αη Σωτήρα με τα ωραία πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικά της περιοχής του Βοΐου.

DSCN2136

Εμείς λοιπόν κατεβαίνουμε

DSCN2089

και μια άλλη ομάδα ανεβαίνει να κάνει "παρέα" τον Αηλιά. Το βλέμμα πνίγεται για μια ακόμη φορά στο απέραντο πράσινο του τοπίου κατεβαίνοντας και η ευχάριστη αυτή ορεινή περιπλάνηση κλείνει για να δώσει τη σειρά της σε επόμενη. Πού; Θα δούμε...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
12.10.2013
Στα χρώματα του φθινοπώρου

Και μια που μιλήσαμε για τη φθινοπωρινή ποδηλατοβόλτα στην εξοχή, ας δούμε και μια άκρως φθινοπωρινή στιλιστική πρόταση για τις βόλτες με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.

Περισσότερα...
20.10.2013

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Μπορεί η σημερινή Κυριακή να είναι η τελευταία μέρα για το Open House Thessaloniki, όμως οι πολίτες της συμπρωτεύουσας έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους μέσω του φθινοπωρινού κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων σε ναούς και μνημεία που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
19.05.2015

Run Greece Καστοριά 2015

Run Greece Καστοριά 2015

Είναι όμορφη, είναι μαγευτική, είναι γραφική, είναι ρομαντική, ενίοτε μελαγχολική, είναι... μια πόλη χάρμα οφθαλμών και να που έγινε και πολύχρωμη. Και θα σκεφτεί κανείς πως η Άνοιξη έφερε χρώμα στην πόλη με τα ανθισμένα λουλούδια της αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Περισσότερα...
01.07.2014

Το wallpaper του Ιουλίου

Το wallpaper του Ιουλίου

Ο μήνας που κατεξοχήν ξεκινούν οι θερινές μας διακοπές είναι εδώ!

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τον Ιούλιο με νέο wallpaper που εκφράζει την ταξιδιάρικη "διάθεση" μας και μας θυμίζει τις διακοπές μας το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο.

Περισσότερα...
13.02.2014

New York Fashion Week 2014

New York Fashion Week 2014

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που οι απανταχού φίλοι της μόδας έχουν τα βλέμματα στραμμένα στις εκδηλώσεις για τις τάσεις και τις προτάσεις των σχεδιαστών για την επόμενη σεζόν (Φθινόπωρο-Χειμώνας 2015) που διενεργούνται στο πλαίσιο των εβδομάδων μόδας. Η πρώτη εξ αυτών, αυτή της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα.

Εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις εμφανίσεις τεσσάρων αγαπημένων fashion & style icons στους δρόμους της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Περισσότερα...
13.07.2014
Robin Schulz - Willst du

Άλλη μια μουσική πρόταση που έφτασε στο inbox μας από μέλος της παρέας του maresei, πολύ καλοκαιρινή, πολύ "ξαπλώστρα - καφές - ακούς το κύμα να σκάει"... 

Περισσότερα...
03.04.2015

Keukenhof: Ένα πολύχρωμο πάρκο γεμάτο τουλίπες

Keukenhof: Ένα πολύχρωμο πάρκο γεμάτο τουλίπες

Αυτό που δεν προλάβαμε να κάνουμε εμείς (και θέλαμε τόσο... και έφταιγα εγώ που δεν προλάβαμε...), όταν πήγαμε στο Άμστερνταμ, έκανε η φίλη μου η Δ. στην πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα της ...τουλίπας! Δε φτάνει που πήγε στο Ρότερνταμ και μας άφησε εμάς πίσω, περιπλανήθηκε και στη μαγευτική εξοχή της Ολλανδίας και επισκέφτηκε και το συνήθως πολύχρωμο Keukenhof, το τεράστιο πάρκο με τις τουλίπες!

Περισσότερα...
04.06.2013
Ζούμε σε μια πόλη με λάθη

Όλοι ζούμε σε μια πόλη με λάθη.. όποια κι αν είναι αυτή η πόλη, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται κάποια κακώς κείμενα υπάρχουν. Κι αν αυτή η πόλη βρίσκεται στην Ελλάδα, τότε μάλλον τα κακώς κείμενα είναι πολλά, όπως πολλά είναι κι αυτά που δε μας αρέσουν. Τα λάθη ή έστω αυτά που κάποιοι θεωρούμε λάθη μας πληγώνουν και θα θέλαμε να τα αλλάξουμε. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα λάθη οφείλονται κυρίως στην αμέλεια ή την αδιαφορία των πολιτών, στην έλλειψη ενδιαφέροντος για το κοινό καλό, για το καλό του συμπολίτη μας, για το περιβάλλον, για όσους έχουν ανάγκη, για όσα θεωρούμε δεδομένα και τα περιφρονούμε.

Περισσότερα...
22.12.2014

Christmastreestas 2014 III

Christmastreestas 2014 III

Tα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τα σπίτια μας στολισμένα! Τι λέτε να δούμε παρέα και τα αποτελέσματα της 3ης αποστολής των Christmastreestas. 

Περισσότερα...
29.12.2012

Σοκολατένιες "λιχουδοκεϊκομπουκίτσες"

Σοκολατένιες "λιχουδοκεϊκομπουκίτσες"

Από αυτές που δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο μία!

Περισσότερα...
23.05.2014

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μια που τη συνταγή για υπέροχη σάλτσα μανιταριών την έχουμε και μια που οι μανιταροπαρασκευές δεν τελειώνουν ποτέ, κάθε τόσο βγαίνουμε και ψάχνουμε για μανιτάρια ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχει μπόλικα.

Η συλλογή μανιταριών είναι η αφορμή για μια ακόμα επαφή με την εκπληκτική αυτή την εποχή φύση. Περπατάς στο δάσος, στα καταπράσινα λιβάδια και κάθε τόσο σταματάς να μαζέψεις τα μανιταράκια σου και να απολαύσεις το τοπίο.

Περισσότερα...
29.01.2013

U2 - Beautiful Day

U2 - Beautiful Day

Για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ροκ διάθεση!

Περισσότερα...
14.08.2014

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Μέρες τώρα τριγυρνάμε σε παραλίες, θάλασσες, νησιά, beach bars... Χαιρόμαστε τη θάλασσα, την ξενοιασιά και την απόλυτη καλοκαιρινή χαλάρωση.

Βέβαια όσο μπορούμε - χωρίς αυτό να μας δημιουργεί άγχος - καλό είναι να μην παραμελούμε το στιλ μας. Και γι αυτό δεν χρειάζεται ούτε να γεμίζουμε ασφυκτικά τη βαλίτσα παίρνοντας μαζί μας στις διακοπές όλη μας τη ντουλάπα ούτε να κουβαλάμε δέκα ζευγάρια παπούτσια...

Περισσότερα...
21.01.2017

Χοιρινό με πρασοσέλινο και αυγολέμονο: Μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη συνταγή

Χοιρινό με πρασοσέλινο και αυγολέμονο: Μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη συνταγή

Είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο. Είναι γεύση συνυφασμένη με γιορτινές αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων. Το έφτιαχνε η μητέρα μου, ίσως και και η γιαγιά μου.

Τώρα το φτιάχνω εγώ για τα παιδιά μου. Σχεδόν πάντα στα γιορτινά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μεταξύ άλλων οικογενειακών συνταγών που αποτελούν πια για μας παράδοση κατά τις μέρες των γιορτών.

Περισσότερα...
26.09.2013

Πάστα Φλώρα για τον πονοκέφαλο

Πάστα Φλώρα για τον πονοκέφαλο

Όταν έχεις στο ψυγείο σου βαζάκια όλων των μεγεθών με σπιτική μαρμελάδα μανούλας από ροδάκινα που έχεις μαζέψει με τα χεράκια σου, είναι δυνατόν να μη γίνει η πάστα φλώρα το αγαπημένο σου γλυκό;

Περισσότερα...
01.11.2012

Guns n' Roses - November Rain

Guns n' Roses - November Rain

Το πιο ταιριαστό τραγούδι στην πρώτη βροχερή ημέρα του Νοεμβρίου!

Καλή μας ημέρα και καλό μήνα!

13.09.2012

Αν όλα τα παιδιά της γης, του Γιάννη Ρίτσου

Αν όλα τα παιδιά της γης, του Γιάννη Ρίτσου

Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ' αγκάλιαζε θαρρώ.

Περισσότερα...
06.12.2012
Απογευματινή απόλαυση

Διπλός ελληνικός καφές και λουκουμάκι μανιταριού!

Περισσότερα...
07.04.2013

Κουλουράκια καρότου

Κουλουράκια καρότου

Τι καλό θα φτιάξουμε σήμερα; 

Η απάντηση έρχεται από τη μητέρα που συνεχίζει τους πειραματισμούς στην κουζίνα και μας φτιάχνει κουλουράκια καρότου με αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη, ελαφριά και υγιεινά για να συνοδεύουμε τον καφέ, το γάλα ή το τσάι μας χωρίς τύψεις!

Περισσότερα...
16.08.2013

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια

Αυτά τα σταφύλια σίγουρα δεν είναι τα "Σταφύλια της οργής" αλλά τα σταφύλια της γλύκας. Έτσι τα ονομάζει ο παραγωγός τους που επί χρόνια φροντίζει το κλήμα, μαζεύει τα σταφύλια και τα μοιράζει σε φίλους και γνωστούς. Οι περισσότεροι τα περιμένουν πως και πως κάθε Αύγουστο, μαζί με τους κολιούς και τα τονάκια.

Περισσότερα...
30.01.2013

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Η είδηση για το λαχανόκηπο στο Μαρούσι, που κυκλοφορεί σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, στάθηκε η αφορμή που με έκανε να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για την έννοια του guerilla gardening.

Περισσότερα...
05.05.2013

Beirut - Vagabond

Beirut - Vagabond

Μετά το μεγάλο φαγοπότι.. ας χαλαρώσουμε με ένα αγαπημένο κομμάτι από τους Beirut.

Περισσότερα...
01.03.2016

Περπατώντας στο Μιλάνο

Περπατώντας στο Μιλάνο

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μόλις ξεκίνησε και όπως και να το κάνουμε το μυαλό μας παίρνει αέρα. Κι αν τα ταξίδια φαντάζουν μακρινά όνειρα, οι αναπολήσεις είναι εύκολες και γρήγορες και δεν κοστίζουν τίποτα.

Οπότε κινούμαστε σε ρυθμούς ταξιδιωτικούς και πάμε μια βόλτα στο Μιλάνο.

Περισσότερα...
24.03.2013

Τα βότσαλα σε νέες χρήσεις

Τα βότσαλα σε νέες χρήσεις

Μετά τα αυτοσχέδια ταμπελάκια και τα παλιά μαχαιροπίρουνα, να άλλη μια ωραία ιδέα για να δώσουμε ταυτότητα στα φυτά μας στολίζοντας τις γλάστρες και το μπαλκόνι!

Περισσότερα...