Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οίνος και τυρί: μια σχέση που κρατάει χρόνια

Ένας από τους αγαπημένους μας μεζέδες όταν μαζευόμαστε σπίτι με φίλους είναι τα πλατό τυριών που συνοδεύουν ένα μπουκάλι κρασί. Γι' αυτό και όταν ξέρουμε πως πρόκειται να συγκεντρωθούμε σε κάποιο από τα σπίτια της παρέας, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε διάφορα είδη τυριών και κρασιών αναζητώντας νέα γευστικά μονοπάτια. Επιπλέον, κάθε πλατό αποτελεί μια πρόκληση. Θέλεις να το στήσεις όσο πιο καλά μπορείς, πιθανώς συνοδεύοντας τα τυριά με αλλαντικά, κριτσίνια, ντοματίνια, ελιές ή άλλα ντιπ.

Γενικά, τυριά και κρασιά συμβιώνουν αρμονικά εδώ και χρόνια και υπάρχει πλέον μια σειρά από "κανόνες" σχετικά με το ποια τυριά ταιριάζουν με συγκεκριμένα κρασιά. Έτσι, κάνοντας μαθήματα "οινοτυρογευσίας", μπορούμε να πούμε ότι εξαιρετικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π. έχουν βρει τους δικούς τους οινικούς συντρόφους:

- Ανεβατό Π.Ο.Π.: Μοσχοφίλερο
- Γαλοτύρι Π.O.Π.: Sauvignon Blanc, Ασύρτικο
- Γραβιέρα Aγράφων Π.O.Π.: Cabernet Sauvignon, Syrah, Λημνιώ
- Γραβιέρα Kρήτης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Merlot, Κοτσιφάλι- Μαντηλάρι
- Γραβιέρα Nάξου Π.O.Π.: Chardonnay Βαρέλι, Ασύρτικο Βαρέλι, Pinot Noir, Αγιωργίτικο
- Kαλαθάκι Λήμνου Π.O.Π.: Pοδίτης
- Kασέρι Π.O.Π.: Merlot, Pinot Noir, Αγιωργίτικο βαρέλι
- Kατίκι Δομοκού Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.: Ντεμπίνα
- Kοπανιστή Π.O.Π.: Γλυκό Μοσχάτο Λευκό, γλυκό Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Βηλάνα, Ντεμπίνα
- Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Mανούρι Π.O.Π.: Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Pοδίτης
- Mετσοβόνε Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Chardonnay Βαρέλι, ρετσίνα
- Mπάτζος Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Ξινομυζήθρα Kρήτης Π.O.Π.: Bηλάνα, Ασύρτικο
- Πηχτόγαλο Xανίων Π.O.Π.: αφρώδες Mοσχοφίλερο ή αφρώδης Ντεμπίνα
- Σαν Mιχάλη Π.O.Π.: Viogner, Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Σφέλα Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Φέτα Π.O.Π.: Ρετσίνα, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Βηλάνα
- Φορμαέλα Αράχοβας Π.O.Π.: Σαββατιανό, Ρομπόλα
Γνωστά αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία Π.Ο.Π.:
- Aρσενικό Nάξου: Ασύρτικο, Ρομπόλα
- Mανούρα Σίφνου: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Σεβρ Mετσόβου: Sauvignon Blanc Βαρέλι

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να επισημάνουμε ότι για να αναγνωριστεί ένα προϊόν ως Π.Ο.Π. (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

1. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης.
2. Η πρώτη ύλη απ' όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης.
3. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
4. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

winestops

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σωστών συνδυασμών για την απόλαυση τυριού και κρασιού:
- Όλα τα φρέσκα τυριά με έντονη, αλμυρή γεύση συνδυάζονται με φρέσκα λευκά κρασιά.
- Τα κατσικίσια τυριά μπορούν να συνδυαστούν από ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή από ερυθρά κρασιά με απαλές τανίνες.
- Τα λιπαρά, τυριά αναζητούν πλούσια και αρωματικά λευκά κρασιά, με ευχάριστη οξύτητα.
- Τα καπνιστά τυριά λόγω έντονου αρώματος και γεύσης συνδυάζονται απόλυτα με πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.
- Τα αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών ή μούχλας αποθεώνονται με λευκά γλυκά κρασιά.
- Τα τυριά με λιπαρή, μαλακή γεύση και παρουσία της χαρακτηριστικής οσμής μούχλας συνδυάζονται ιδανικά με πληθωρικά, παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.
- Τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά εκθειάζονται με παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.

Για ένα πετυχημένο σερβίρισμα, καλό είναι να ακολουθούμε τους παρακάτων κανόνες:
- Προμηθευόμαστε τα τυριά σε μεγάλες φέτες για να είναι ευπαρουσίαστα.
- Σερβίρουμε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι ξύλινοι δίσκοι είναι ιδανικοί για το σερβίρισμα, διότι συγκρατούν την υγρασία κυρίως των φρέσκων τυριών.
- Φροντίζουμε να υπάρχουν στο τραπέζι μας τα κατάλληλα μαχαίρια και εργαλεία κοπής των τυριών που έχουμε επιλέξει.
- Διαλέγουμε για κάθε πιατέλα τυριών 3 έως 4 διαφορετικά είδη. Φροντίζουμε η πιατέλα να περιέχει ένα τυρί αντιπροσωπευτικό της κάθε οικογένειας (κατσικίσιο, αγελαδινό, πρόβειο, μαλακό, σκληρό με κρούστα κ.λ.π.).
- Σε ένα πάρτι με τυρί και κρασί θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε τη φέτα, τις τραχιές γραβιέρες και τα άκαμπτα κεφαλοτύρια. Η αλμυρή τους γεύση ταιριάζει περισσότερο με ρετσίνα, τσίπουρο ή ούζο.
- Δεν βάζουμε ποτέ τα τυριά το ένα πολύ κοντά στο άλλο και ούτε σε τυχαία θέση. Τα τοποθετούμε σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα και απαλά και συνεχίζοντας προς στα πιο ώριμα και τέλος, προς τα πιο έντονα αρωματικά και πικάντικα.
- Υπολογίζουμε περίπου 80 γρ. ανά άτομο, εφόσον σερβίρουμε τα τυριά στο τέλος του γεύματος.
- Ετοιμάζουμε καρτούλες με την ονομασία του κάθε τυριού και τοποθετούμε την κάθε μια στο σωστό τυρί, προκειμένου να βοηθήσουμε τους καλεσμένους μας στην επιλογή τους.
- Σερβίρουμε τα κρασιά σχετικά δροσερά. Τα λευκά γύρω στους 10-12°C και τα ερυθρά στους 15-18°C.
- Τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, πρέπει πρώτα να αεριστούν για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Έτσι θα αναδυθούν όλα τους τα αρώματα.

cheese

Εννοείται πως δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε όλους αυτούς τους κανόνες ούτε να αφιερώνουμε τόσο χρόνο και να έχουμε τόσα εγαλεία για να στήσουμε ένα καλό πλατό. Ωστόσο, μπορούμε πάντα να χρησιμοποιούμε τους κανόνες ως γενικό οδηγό στησίματος μιας πιατέλας τυριών, προσαρμόζοντας τους στα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Όπως και να 'χει, με μερικές απλές κινήσεις μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ικανό να εντυπωσιάσεις τους φίλους μας, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ή να μας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και σε μια πιο επίσημη εκδήλωση.

Το μόνο που μένεις είναι πειραματιστούμε λοιπόν τυριά και κρασιά που μπορούν να ζεστάνουν τις βραδιές σας και να ντύσουν γευστικά τις νυχτερινές συζητήσεις με τους φίλους μας!

Η πηγή για τους συνδυασμούς κρασιών - τυριών ονομαστικά, τις προδιαγραφές Π.Ο.Π., τους κανόνες συνδυασμών και σερβιρίσματος, αποτέλεσε το άρθρο της κυρίας Αλίκης Ψαρούδα, Οινολόγου- Τεχνολόγου Ποτών στο περιοδικό Οινολογία.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Αύγουστος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
27.05.2013

She & Him- I Could've Been Your Girl

She & Him- I Could've Been Your Girl

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με το πιο φρέσκο και γεμάτο χρώματα video clip τραγουδιού που είδαμε τον τελευταίο καιρό..

Περισσότερα...
25.07.2013

Παλιά δοχεία σε νέες χρήσεις

Παλιά δοχεία σε νέες χρήσεις

Θυμάστε τις διάφορες επιλογές που είδαμε για εναλλακτικές γλάστρες και χρήση παλιών αντικειμένων για τη φιλοξενία των φυτών μας;

Περισσότερα...
28.03.2013

Cesaria Evora - Ελευθερία Αρβανιτάκη - Sodade

Cesaria Evora - Ελευθερία Αρβανιτάκη - Sodade

Τι λέτε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα υπέροχο τραγούδι παραμένοντας από χθες στο πνεύμα των περιπλανήσεων μετά μουσικής;

Περισσότερα...
26.09.2013

Πάστα Φλώρα για τον πονοκέφαλο

Πάστα Φλώρα για τον πονοκέφαλο

Όταν έχεις στο ψυγείο σου βαζάκια όλων των μεγεθών με σπιτική μαρμελάδα μανούλας από ροδάκινα που έχεις μαζέψει με τα χεράκια σου, είναι δυνατόν να μη γίνει η πάστα φλώρα το αγαπημένο σου γλυκό;

Περισσότερα...
19.07.2013
Χρωματιστή, λουλουδιαστή κι ευωδιαστή καλημέρα!

Να ξυπνάς το πρωί και να σε υποδέχεται ο ήλιος, η πρωινή δροσιά και τα ανθισμένα λουλούδια του κήπου! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσεις τη μέρα σου;

Περισσότερα...
19.12.2012

Η Αθήνα το Δεκέμβριο του 1960

Η Αθήνα το Δεκέμβριο του 1960

Εξαιρετική φωτογραφία πραγματικά! Το κέντρο της Αθήνας τα Χριστούγεννα του 1960. 

Πρόκειται για μια φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα από το αντίστοιχο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Ίσως την έχετε ήδη δει..

Περισσότερα...
25.09.2014

Of Monsters and Men - Dirty Paws

Of Monsters and Men - Dirty Paws

Μπορώ να το ακούω συνέχεια!

Περισσότερα...
09.04.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο

Τώρα να έχεις ανέβει στον Γράμο, τον Σμόλικα και σε άλλα χαμηλότερα βουνά και να αφήνεις τον "αρχηγό" παραπονεμένο, σαν πολύ δεν πάει; Τι λέτε;

Περισσότερα...
01.05.2014

Το wallpaper του Μαΐου

Το wallpaper του Μαΐου

Το νέο wallpaper του maresei.gr είναι εδώ για να πιάσουμε τον Μάη παρέα!

Περισσότερα...
06.01.2014
Βρες ένα λόγο...

Ένας λευκός καμβάς απέκτησε χθες "λόγο ύπαρξης" δια χειρός Lolly Pop και πλέον κοσμεί το σαλόνι μας. 

Περισσότερα...
09.07.2014

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ένας παλιός μπουφές σαν αυτόν της φωτογραφίας υπάρχει σε πολλά σπίτια. Άλλοτε περιέχει κούπες, ποτήρια, τα καλά (μόνιμα κλεισμένα) σερβίτσια και άλλοτε χρησιμεύει ακόμα και για την αποθήκευση παπουτσιών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα κομμάτι που οι περισσότεροι έχουμε βαρεθεί αφού τον βλέπουμε σε ένα μέρος του πατρικού μας σπιτιού από τότε που ήμασταν παιδιά. Ήρθε η ώρα να τον "δούμε αλλιώς" και να στήσουμε τη διακόσμηση ενός δωματίου με επίκεντρο το συγκεκριμένο έπιπλο.

Περισσότερα...
14.01.2013

Vassilikos - No Milk Today

Vassilikos - No Milk Today

Ας ξεκινήσουμε με χιουμοριστική διάθεση την εβδομάδα μας με αυτή την εκδοχή του "No Milk Today" των Herman Hermits από τον Vassiliko..

Περισσότερα...
11.12.2013

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Με αφορμή την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε - με την αγαπητή φίλη Σοφία Τ.- να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας το πρώτα μελομακάρονα για το 2013.

Περισσότερα...
16.05.2013
10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Για τους φίλους των βιβλίων στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, υπάρχει ένα καλό νέο! Σήμερα, 16 Μαΐου 2013, ξεκινά η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
03.04.2013
Στολισμός γάμου

Άλλη μια ωραία ιδέα που μπορείτε να ενσωματώσετε στο στολισμό του γάμου σας.

Περισσότερα...
23.11.2012
Σπιτικό πέστο

Είδα αυτή τη φωτογραφία και ξεσηκώθηκα για pesto σήμερα! Σκόρδο, βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, λατρεμένη παρμεζάνα για ασβέστιο και μαύρο πιπέρι πάνω από μια γαβάθα πένες...

Περισσότερα...
01.07.2014

Το wallpaper του Ιουλίου

Το wallpaper του Ιουλίου

Ο μήνας που κατεξοχήν ξεκινούν οι θερινές μας διακοπές είναι εδώ!

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τον Ιούλιο με νέο wallpaper που εκφράζει την ταξιδιάρικη "διάθεση" μας και μας θυμίζει τις διακοπές μας το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο.

Περισσότερα...
11.10.2012

Μια ευχάριστη έκπληξη

Μια ευχάριστη έκπληξη

Από την πρώτη φορά που παρατήρησα την πινακίδα του στο δρόμο μου για τη δουλειά, ήθελα να κάνω μια στάση για να δω τι αφορά. Μα πάντα βιαζόμουν και το άφηνα για μια άλλη πιο κατάλληλη στιγμή.

Περισσότερα...
12.03.2013
Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι

Μετά τις προτάσεις μας από τις street style εμφανίσεις στις εβδομάδες μόδας που πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έφτασε η ώρα να εξερευνήσουμε το pinterest και να σας παρουσιάσουμε τις εμφανίσεις που μας άρεσαν περισσότερο στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού. Για να δούμε τελικά αν οι Παριζιάνες κατέχουν επάξια τόσα χρόνια τον τίτλο της κομψότητας...

Περισσότερα...
19.04.2016

Νέος Διαγωνισμός - Ιαματικά προϊόντα για χαλάρωση και ευεξία από την Saman Relax Center

Νέος Διαγωνισμός - Ιαματικά προϊόντα για χαλάρωση και ευεξία από την Saman Relax Center

Και επιστρέψαμε... Εξάλλου όσες φορές και να επισκεφτώ τα Λουτρά Πόζαρ δεν τα χορταίνω. Ο συνδυασμός του φυσικού περιβάλλοντος με τις ιαματικές πηγές με κάνουν να νιώθω πως βρίσκομαι σε έναν παραδεισένιο τόπο.

Περισσότερα...
31.03.2013
Ώρα για BBQ

Δεν ήταν να δούμε καλό καιρό μια μέρα, ξεχυθήκαμε μετά την Άφυτο για barbeque. Είχαμε φροντίσει φυσικά να πάρουμε τα απαραίτητα, κρεατικά, πατάτες, πρασινάδες και ντομάτες για σαλάτα, ψωμί, και μερικές σαλάτες-αλοιφές. Εννοείται πως οι μπύρες και το κρασί δεν έλειπαν από τα ψώνια μας, όπως και μερικά σιροπιαστά γλυκά για το τέλος... Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος για να περάσει μια όμορφη μέρα;

Περισσότερα...
16.10.2013

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο! Το τρως σκέτο, με φέτα, με κεφαλοτύρι... Ό,τι και να επιλέξεις, είναι απολαυστικό!

Περισσότερα...
25.11.2015

Το οικογενειακό μας αποτύπωμα

Το οικογενειακό μας αποτύπωμα

Η ιδέα δόθηκε πριν λίγους μήνες από ένα διαφορετικό έργο τέχνης που τράβηξε την προσοχή μας.

Περισσότερα...
07.02.2013
Dream Big

Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ένα όνειρο;

Περισσότερα...