Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οίνος και τυρί: μια σχέση που κρατάει χρόνια

Ένας από τους αγαπημένους μας μεζέδες όταν μαζευόμαστε σπίτι με φίλους είναι τα πλατό τυριών που συνοδεύουν ένα μπουκάλι κρασί. Γι' αυτό και όταν ξέρουμε πως πρόκειται να συγκεντρωθούμε σε κάποιο από τα σπίτια της παρέας, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε διάφορα είδη τυριών και κρασιών αναζητώντας νέα γευστικά μονοπάτια. Επιπλέον, κάθε πλατό αποτελεί μια πρόκληση. Θέλεις να το στήσεις όσο πιο καλά μπορείς, πιθανώς συνοδεύοντας τα τυριά με αλλαντικά, κριτσίνια, ντοματίνια, ελιές ή άλλα ντιπ.

Γενικά, τυριά και κρασιά συμβιώνουν αρμονικά εδώ και χρόνια και υπάρχει πλέον μια σειρά από "κανόνες" σχετικά με το ποια τυριά ταιριάζουν με συγκεκριμένα κρασιά. Έτσι, κάνοντας μαθήματα "οινοτυρογευσίας", μπορούμε να πούμε ότι εξαιρετικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π. έχουν βρει τους δικούς τους οινικούς συντρόφους:

- Ανεβατό Π.Ο.Π.: Μοσχοφίλερο
- Γαλοτύρι Π.O.Π.: Sauvignon Blanc, Ασύρτικο
- Γραβιέρα Aγράφων Π.O.Π.: Cabernet Sauvignon, Syrah, Λημνιώ
- Γραβιέρα Kρήτης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Merlot, Κοτσιφάλι- Μαντηλάρι
- Γραβιέρα Nάξου Π.O.Π.: Chardonnay Βαρέλι, Ασύρτικο Βαρέλι, Pinot Noir, Αγιωργίτικο
- Kαλαθάκι Λήμνου Π.O.Π.: Pοδίτης
- Kασέρι Π.O.Π.: Merlot, Pinot Noir, Αγιωργίτικο βαρέλι
- Kατίκι Δομοκού Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.: Ντεμπίνα
- Kοπανιστή Π.O.Π.: Γλυκό Μοσχάτο Λευκό, γλυκό Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Βηλάνα, Ντεμπίνα
- Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Mανούρι Π.O.Π.: Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Pοδίτης
- Mετσοβόνε Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Chardonnay Βαρέλι, ρετσίνα
- Mπάτζος Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Ξινομυζήθρα Kρήτης Π.O.Π.: Bηλάνα, Ασύρτικο
- Πηχτόγαλο Xανίων Π.O.Π.: αφρώδες Mοσχοφίλερο ή αφρώδης Ντεμπίνα
- Σαν Mιχάλη Π.O.Π.: Viogner, Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Σφέλα Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Φέτα Π.O.Π.: Ρετσίνα, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Βηλάνα
- Φορμαέλα Αράχοβας Π.O.Π.: Σαββατιανό, Ρομπόλα
Γνωστά αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία Π.Ο.Π.:
- Aρσενικό Nάξου: Ασύρτικο, Ρομπόλα
- Mανούρα Σίφνου: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Σεβρ Mετσόβου: Sauvignon Blanc Βαρέλι

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να επισημάνουμε ότι για να αναγνωριστεί ένα προϊόν ως Π.Ο.Π. (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

1. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης.
2. Η πρώτη ύλη απ' όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης.
3. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
4. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

winestops

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σωστών συνδυασμών για την απόλαυση τυριού και κρασιού:
- Όλα τα φρέσκα τυριά με έντονη, αλμυρή γεύση συνδυάζονται με φρέσκα λευκά κρασιά.
- Τα κατσικίσια τυριά μπορούν να συνδυαστούν από ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή από ερυθρά κρασιά με απαλές τανίνες.
- Τα λιπαρά, τυριά αναζητούν πλούσια και αρωματικά λευκά κρασιά, με ευχάριστη οξύτητα.
- Τα καπνιστά τυριά λόγω έντονου αρώματος και γεύσης συνδυάζονται απόλυτα με πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.
- Τα αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών ή μούχλας αποθεώνονται με λευκά γλυκά κρασιά.
- Τα τυριά με λιπαρή, μαλακή γεύση και παρουσία της χαρακτηριστικής οσμής μούχλας συνδυάζονται ιδανικά με πληθωρικά, παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.
- Τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά εκθειάζονται με παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.

Για ένα πετυχημένο σερβίρισμα, καλό είναι να ακολουθούμε τους παρακάτων κανόνες:
- Προμηθευόμαστε τα τυριά σε μεγάλες φέτες για να είναι ευπαρουσίαστα.
- Σερβίρουμε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι ξύλινοι δίσκοι είναι ιδανικοί για το σερβίρισμα, διότι συγκρατούν την υγρασία κυρίως των φρέσκων τυριών.
- Φροντίζουμε να υπάρχουν στο τραπέζι μας τα κατάλληλα μαχαίρια και εργαλεία κοπής των τυριών που έχουμε επιλέξει.
- Διαλέγουμε για κάθε πιατέλα τυριών 3 έως 4 διαφορετικά είδη. Φροντίζουμε η πιατέλα να περιέχει ένα τυρί αντιπροσωπευτικό της κάθε οικογένειας (κατσικίσιο, αγελαδινό, πρόβειο, μαλακό, σκληρό με κρούστα κ.λ.π.).
- Σε ένα πάρτι με τυρί και κρασί θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε τη φέτα, τις τραχιές γραβιέρες και τα άκαμπτα κεφαλοτύρια. Η αλμυρή τους γεύση ταιριάζει περισσότερο με ρετσίνα, τσίπουρο ή ούζο.
- Δεν βάζουμε ποτέ τα τυριά το ένα πολύ κοντά στο άλλο και ούτε σε τυχαία θέση. Τα τοποθετούμε σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα και απαλά και συνεχίζοντας προς στα πιο ώριμα και τέλος, προς τα πιο έντονα αρωματικά και πικάντικα.
- Υπολογίζουμε περίπου 80 γρ. ανά άτομο, εφόσον σερβίρουμε τα τυριά στο τέλος του γεύματος.
- Ετοιμάζουμε καρτούλες με την ονομασία του κάθε τυριού και τοποθετούμε την κάθε μια στο σωστό τυρί, προκειμένου να βοηθήσουμε τους καλεσμένους μας στην επιλογή τους.
- Σερβίρουμε τα κρασιά σχετικά δροσερά. Τα λευκά γύρω στους 10-12°C και τα ερυθρά στους 15-18°C.
- Τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, πρέπει πρώτα να αεριστούν για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Έτσι θα αναδυθούν όλα τους τα αρώματα.

cheese

Εννοείται πως δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε όλους αυτούς τους κανόνες ούτε να αφιερώνουμε τόσο χρόνο και να έχουμε τόσα εγαλεία για να στήσουμε ένα καλό πλατό. Ωστόσο, μπορούμε πάντα να χρησιμοποιούμε τους κανόνες ως γενικό οδηγό στησίματος μιας πιατέλας τυριών, προσαρμόζοντας τους στα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Όπως και να 'χει, με μερικές απλές κινήσεις μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ικανό να εντυπωσιάσεις τους φίλους μας, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ή να μας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και σε μια πιο επίσημη εκδήλωση.

Το μόνο που μένεις είναι πειραματιστούμε λοιπόν τυριά και κρασιά που μπορούν να ζεστάνουν τις βραδιές σας και να ντύσουν γευστικά τις νυχτερινές συζητήσεις με τους φίλους μας!

Η πηγή για τους συνδυασμούς κρασιών - τυριών ονομαστικά, τις προδιαγραφές Π.Ο.Π., τους κανόνες συνδυασμών και σερβιρίσματος, αποτέλεσε το άρθρο της κυρίας Αλίκης Ψαρούδα, Οινολόγου- Τεχνολόγου Ποτών στο περιοδικό Οινολογία.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
07.04.2013

Κουλουράκια καρότου

Κουλουράκια καρότου

Τι καλό θα φτιάξουμε σήμερα; 

Η απάντηση έρχεται από τη μητέρα που συνεχίζει τους πειραματισμούς στην κουζίνα και μας φτιάχνει κουλουράκια καρότου με αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη, ελαφριά και υγιεινά για να συνοδεύουμε τον καφέ, το γάλα ή το τσάι μας χωρίς τύψεις!

Περισσότερα...
19.07.2014

Τα νέα βραχιολάκια... που ήρθαν για να μείνουν!

Τα νέα βραχιολάκια... που ήρθαν για να μείνουν!

Μάντεψε τι συμβολίζει... θα μπορούσε να είναι η λεζάντα αυτής της φωτογραφίας:

α) μουσικό κλειδί

β) το "Φ" της Φωτεινής, της Φανής, του Φώτη, του Φοίβου ή του Φίλιππου

γ)  το "e" του Explorer

Περισσότερα...
16.01.2015

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Αυτά τα ψωμάκια είναι τόσο αφράτα και τόσο λαχταριστά όσο φαίνονται! Είναι πεντανόστιμα και είναι ιδανικά για hot dog. Είναι εξαιρετική επιλογή για μια βραδιά με finger food. 

Περισσότερα...
18.08.2013

Όταν ο ήλιος δύει στη Χίο

Όταν ο ήλιος δύει στη Χίο

Μετά την ανατολή του ηλίου στο Βροντάδο, σειρά έχει η δύση του με φόντο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού γύρω στις 20.00 το απόγευμα.

Περισσότερα...
31.01.2013
Προτάσεις για γλυκά γάμου (Μέρος 2ο)

Χαρά, συγκίνηση, αμηχανία είναι μια περίεργη μείξη συναισθημάτων που νιώθω, όταν όλο και περισσότεροι φίλοι με ενημερώνουν για τις προσεχείς ημερομηνίες των γάμων τους. Η ατζέντα αρχίζει να γεμίζει με ευχάριστα γεγονότα και το καλοκαίρι αναμένεται γεμάτο με reunions συμφοιτητών και παλιών φίλων.

Περισσότερα...
16.01.2017

Καλημέρα άσπρη μέρα!

Καλημέρα άσπρη μέρα!

Άλλη σκόπευα να είναι η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς (και την καθυστέρησα λίγο) αλλά όταν σηκώθηκα με τις πρώτες πρωινές φωνές των παιδιών - πριν χαράξει - αντίκρυσα και πάλι ένα λευκό τοπίο.. Και μου άρεσε πιο πολύ από ποτέ.

Περισσότερα...
16.11.2012

Η προίκα

Η προίκα

Και μου έλεγε η γιαγιά μου... "Πάρε κορίτσι μου τα πλεχτά, εγώ για σένα τα έκανα, έβγαλα τα μάτια μου, η προίκα σου είναι, πάρτα και θα δεις ότι θα έρθει η στιγμή που θα τα στρώσεις"...

Περισσότερα...
25.04.2013

Αγαπημένη ιδέα για τα μαλλιά

Αγαπημένη ιδέα για τα μαλλιά

Αυτή η κορδέλα - φουλάρι στα μαλλιά δημιουργεί ένα από τα αγαπημένα μας hairstyles!

Περισσότερα...
17.12.2013

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Δεν γίνονται!

Έτσι, μετά τα μελομακάρονα της Σοφίας και τα κουλουράκια κανέλας, ήρθε η ώρα για τους κουραμπιέδες της μητέρας! Το είχα υποσχεθεί άλλωστε, έναν χρόνο πριν ότι φέτος θα είμαι δίπλα της κατά την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων.

Περισσότερα...
14.01.2013

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Θυμάστε που σας έλεγα για τη νυχτερινή μας βόλτα στην παγωμένη Πράγα, που δεν πρόλαβα ούτε ένα μαγνητάκι να πάρω; Θυμάστε επίσης που σας είπα ότι αρκετοί φίλοι επισκέφτηκαν φέτος τα Χριστούγεννα την Πράγα; 

Περισσότερα...
08.02.2014

Μια κρεβατοκάμαρα που τράβηξε την προσοχή μου αμέσως...

Μια κρεβατοκάμαρα που τράβηξε την προσοχή μου αμέσως...

Τα στοιχεία που ξεχώρισα είναι το υφασμάτινο κρεβάτι, το φωτιστικό δαπέδου στη θέση του πορτατίφ και τα κάδρα που ακουμπούν στο δάπεδο.

Περισσότερα...
22.03.2013
Τα πουκάμισα σε πρώτο πλάνο

Ο καιρός όλο και βελτιώνεται και μπορούμε σιγά σιγά να φέρουμε τα πουκάμισά μας στο προσκήνιο αναδεικνύοντάς τα!

Περισσότερα...
31.05.2013

Τέσσερις ελληνικές παραλίες στις 100 καλύτερες παραλίες του κόσμου

Τέσσερις ελληνικές παραλίες στις 100 καλύτερες παραλίες του κόσμου

Με μεγάλη χαρά είδαμε τέσσερις ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις 100 καλύτερες παραλίες του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα που παρουσίασε το CNN. Τέσσερις παραλίες, η μία καλύτερη από την άλλη.

Περισσότερα...
12.02.2015
Guts - Man Funk (feat. Leron Thomas)

Μέρα που είναι, ας ακούσουμε ένα κομμάτι που μας φτιάχνει τη διάθεση, όσο ετοιμαζόμαστε για την καθιερωμένη Τσικνο-έξοδο.

Περισσότερα...
20.02.2013
Η playlist της Τετάρτης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε με ένα ζεστό καφεδάκι ξαπλώνοντας στον καναπέ, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή σερφάροντας στο διαδίκτυο; Ό,τι και αν κάνουμε, συνοδεύουμε τον καφέ μας με καλή μουσική. Η playlist της Τετάρτης περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, μερικά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα αγαπημένα.

Περισσότερα...
01.02.2013
Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook)

Μετά τις ταινίες "Life of Pi" και "Argo" χθες ήταν η σειρά του "Silver Linings Playbook"..

Περισσότερα...
15.02.2014

Snoopy says...

Snoopy says...

"Simon says"... Ήταν ένα παιχνίδι (τύπου listening) σε βιντεοκασέτα που συνηθίζαμε να βλέπουμε στο φροντιστήριο αγγλικών κατά τα μαθητικά μου χρόνια. Ο Simon μας έδινε οδηγίες και εμείς έπρεπε να καταλαβαίνουμε τι μας ζητάει να κάνουμε... Το μισούσα αυτό το παιχνίδι. 

...και πώς το θυμήθηκα; 

Είδα το Snoopy και τη δική του οδηγία. "Snoopy says" λοιπόν...

Περισσότερα...
21.01.2015

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Eσείς πόσες αγκαλιές χαρίσατε σήμερα;

Περισσότερα...
18.04.2013
Μια χειροποίητη μολυβοθήκη

Να μια κατασκευή πολύ εύκολη, πολύ οικονομική και πολύ πρακτική. Μια μεγάλη μολυβοθήκη που και χειροποίητη είναι και φτιαγμένη με φαντασία και δεν απαιτεί μεγάλο ταλέντο στις κατασκευές. Βολεύει δε ιδιαίτερα για μικρά παιδιά που μπορούν να μαζεύουν εκεί όλα τα μολύβια, τις μπογιές, τους μαρκαδόρους, τους χάρακες, τα ψαλίδια τους...

Περισσότερα...
13.02.2013
Χρώματα κι αρώματα

Ποιο τραγούδι θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό με την πρωινή μας θεματολογία;

Περισσότερα...
06.04.2013

Οι πεντανόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς!!!

Οι πεντανόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς!!!

Σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο έναν. Σίγουρα δε χρειάζεται να περιμένεις να βρεθείς σε ταβέρνα για να φας κολοκυθοκεφτέδες! Σίγουρα είναι ο ιδανικός τσιπουρο-ουζο-μεζές. Σίγουρα είναι εξαιρετικό ορεκτικό... κάπως έτσι το τρώμε εμείς σχεδόν μια φορά την εβδομάδα. Σίγουρα αν τους φτιάξετε μία φορά, θα τους ξαναφτιάξετε και άλλες.. πολλές..

Περισσότερα...
16.05.2013

Άλλη μια χρήση για την παλιά σας καρέκλα

Άλλη μια χρήση για την παλιά σας καρέκλα

Θυμάστε ότι τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε; Είπαμε ότι μπορούμε να τις τρίψουμε, να τις βάψουμε και μετά τη μετάλλαξη να τις βάλουμε στην τραπεζαρία μας... Είπαμε επίσης ότι μπορούν να παίξουν και το ρόλο του κομοδίνου πλάι στο κρεβάτι ή να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη γωνιά στο σπίτι σε vintage εκδοχή.

Περισσότερα...
01.04.2013
Καλώς ήρθες Απρίλη!

Νέα ημέρα, νέα εβδομάδα, νέος μήνας! Μια Δευτέρα ιδανική για νέα ξεκινήματα! Και τι ξεκινάμε; 

Περισσότερα...